Național Social Cultură Religie Ultima oră
Eroii care şi-au dat viaţa în luptele de la Tabla Buţii, comemorați de sute de români
Eroii care şi-au dat viaţa în luptele de la Tabla Buţii, comemorați de sute de români
06/08/2023 ⋅ 0 comentarii

Astazi, 6 august, în ziua Praznicului Schimbării la Față, în localitatea Ceraşu, județul Prahova, a avut loc ceremonia de comemorare a eroilor care şi-au dat viaţa în luptele ce au avut loc la Tabla Buţii, în timpul Primului Război Mondial.

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Parhova, sute de români s-au adunat pe drumul istoric dintre Transilvania și Muntenia, un drum ce datează încă din timpul dacilor și romanilor, pentru a onora curajul și sacrificiul acestor eroi.

Sub genericul ”Columnă pentru nemurire”, evenimentul a început cu o slujbă de pomenire și cinstire a eroilor, urmată de discursuri ale oficialităţilor locale și județene și depuneri de coroane la monumentul eroilor din cimitirul de la Tabla Buţii.

La Cimitirul Eroilor de la Tabla Buţii, unde sunt înmormântați atât ostași români cât și străini, se organizează pelerinaje anuale încă din anul 1922, în data de 6 august, când este sărbătorită de creștini şi ,,Schimbarea la față”.  Acesta a devenit un prilej de ceremonial militar, religios și civil, în amintirea acelor evenimente tragice, dar și a unor lupte cruciale pentru independența României.

Din Tabla Buţii, efectivele Regimentului 8 Infanterie au intrat în ofensivă pe teritoriul Austro-Ungariei în 1916, încercând să elibereze Țara Bârsei și Brașovul. Însă, urmare a înfrângerii strategice de pe Neajlov- Argeş, zona Tabla Buţii a trebuit cedată.


Foto: Consiliul Județean Prahova

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.