Național Social Life Ultima oră
O nouă specie de Orhidee a fost descoperită în Bucegi
O nouă specie de Orhidee a fost descoperită în Bucegi
02/08/2023 ⋅ 0 comentarii

Nora Anghelescu, doctorand al Univesității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, a descoperit o nouă specie de orhidee în Munții Bucegi, care ulterior a primit numele de Epipactis bucegensis.

Prima observație a speciei a fost făcută în iulie 2009, în cadrul unor studii în teren în Parcul Natural Bucegi din Carpații Meridionali. După 14 ani, noua specie de orhidee endemică a dovedit că poate forma populații stabile.

„La prima vedere, în lumina aspră a zilelor fierbinți de vară, plantele arătau mai degrabă ca un grup deosebit de Epipactis helleborine deshidratate, verzi-gălbui, ofilite, perfect camuflate în vegetația maronie, ierboasă, din jur.

După o examinare mai atentă, care a presupus deschiderea manuală a mai multor flori, împreună cu colaboratoarele mele Lori și Mihaela Balogh, am observat structura neobișnuită a labelului fără nectar, căruia îi lipsea complet mezohilul, adică segmentul îngust dintre porțiunea bazală (hipohil) și vârf (epihil), trăsătură care diferențiază acest taxon de toate celelalte specii europene de Epipactis”, a spus Nora Anghelescu.

Despre provocările acestei descoperiri, ce au însemnat anii de monitorizare, puteți citi mai multe AICI.


Foto: Nora Anghelescu


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.