Național Religie Ultima oră
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește astăzi 72 de ani
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește astăzi 72 de ani
22/07/2023 ⋅ 0 comentarii

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește astăzi, 22 iulie, 72 de ani. Deși sărbătoarea oficială a Preafericirii Sale este în ziua de 30 septembrie a fiecărui an, data întronizării în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, deloc lipsită de importanță este ziua în care, în urmă cu 72 de ani, era dăruit de Dumnezeu părinților săi, Alex și Stela Ciobotea. Se întâmpla în satul Dobrești, judeţul Timiş, iar la Botez primea numele Dan-Ilie. Dăruit de Dumnezeu părinților în urmă cu 72 de ani, iar poporului român odată cu intrarea în viața monahală (6 august 1987) la Mănăstirea Sihăstria, cu numele Daniel, iar mai apoi prin adăugarea a tot mai multor responsabilități în slujirea lui Dumnezeu și a credincioșilor prin întronizarea în demnitățile de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei (martie, 1990), Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei (iulie 1990), iar mai apoi în cea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (septembrie 2007). 

 Astăzi, la plinirea celor 72 de ani de viață, potrivit Biroului de Presă al Patriarhiei Române, în timpul Sfintei Liturghii săvârșite la Catedrala Patriarhală va fi rostită o rugăciune specială de mulţumire pentru binefacerile aduse Bisericii Ortodoxe Române prin activitatea prolifică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, iar după Sfânta Liturghie, de la ora 11:00, în aceeași Catedrală va fi săvârșită o slujbă de Te Deum, ca semn liturgic de recunoştinţă pentru împlinirile din viața Bisericii și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Începând cu ora 12:00, la Palatul Patriarhiei, va avea loc un scurt moment aniversar în timpul căruia vor fi prezentate mesajele de felicitare trimise din partea autorităţilor de Stat centrale şi locale, precum şi ale altor instituţii publice.

La toate aceste momente aniversare vor participa ierarhi ai Sfântului Sinod, reprezentanţi ai autorităţilor de Stat, personalităţi ale vieţii publice româneşti, membrii Permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, clerici şi mireni.

Mesajele de felicitare pot fi înmânate direct la Cabinetul Patriarhal sau trimise la adresa de e-mail: cabinet.patriarhal@patriarhia.ro.

Întru mulți ani, în mijlocul și în sufletele românilor, Preafericite Părinte Patriarh Daniel!


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.