Național Cultură Ultima oră
"În căutarea libertăţii. Eroi fără glorie". Expoziție CNSAS despre protestele din timpul comunismului
"În căutarea libertăţii. Eroi fără glorie". Expoziție CNSAS despre protestele din timpul comunismului
06/03/2020 ⋅ 0 comentarii

"Vizitatorii au prilejul să vadă sute de documente şi fotografii din arhiva Securităţii, care sunt tot atâtea ilustrări emoţionante ale demnităţii şi curajului excepţional prin care acei 'eroi fără glorie' au prefaţat şi au făcut posibilă Revoluţia din Decembrie 1989", se arată într-un comunicat al CNSAS.

România nu a fost într-o stare vegetală, noi nu am fost un popor vegetal, a declarat, conform Agerpres, joi, preşedintele Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Constantin Buchet, la vernisajul expoziţiei "În căutarea libertăţii. Eroi fără glorie", care a avut loc în foaierul "Rotonda" de la Sala Mică a Teatrului Naţional.

Preşedintele CNSAS a arătat că ideea şi conceptul acestei expoziţii au fost generate de dorinţa de a informa opinia publică asupra unor destine individuale, asupra unor istorii personale ale unor conaţionali care au rezistat împotriva regimului comunist.

"Ceea ce este expus pe panouri reprezintă dosarele de urmărire care sunt în strânsă conexiune cu vocaţia aceasta a protestului, pentru că, până la urmă, România n-a fost într-o stare vegetală, nu a fost un popor vegetal, au fost aceşti protestatari, de multe ori anonimi, cu istorii individuale trăite şi mai puţin cunoscute. Or, noi încercăm să punem în lumină şi să reflectăm din perspectiva instituţiei noastre o punere în lumină a acestor experienţe, de multe ori tragice, dacă ne gândim la elevul Mugur Călinescu de la Botoşani sau asistenta Elena Chimeri de la Galaţi sau chiar cazul Gheorghe Ursu", a spus Constantin Buchet.

În opinia sa, dincolo de procedura de verificare a demnităţilor publice, CNSAS trebuie să ofere o lumină corectă asupra unor stări de lucru din istoria recentă, tragică a poporului român.

"Este vorba despre această tendinţă a protestului individual a unor oameni simpli, a unor oameni care nu erau cunoscuţi în societatea de la timpul acela şi nici în societatea aceasta. Datoria noastră este să aducem la lumină aceste nume şi aceste experienţe tragice", a afirmat Buchet.

CNSAS şi Fundaţia Konrad Adenauer organizează, în perioada 5 martie - 5 aprilie, expoziţia "În căutarea libertăţii. Eroi fără glorie", în foaierul "Rotonda" de la Sala Mică a Teatrului Naţional Bucureşti.

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.