Drapelul României a fluturat astăzi, 4 iulie, în Bosfor, la catargul Navei-școală „Mircea”.
Nava-Școală ”Mircea”, cu 76 de studenți români și străini la bord, a tranzitat, marți după-amiază, Strâmtoarea Bosfor, în marș spre primul port de escală, Pireu din Grecia.
„Cum are darul de a o face de fiecare care dată, pitorescul peisaj al strâmtorii care desparte două continente și unește Marea Neagră cu oceanul planetar, prin Marea Mediterană, a captat pe deplin atenția studenților militari, care, la fel ca toate generațiile dinaintea lor, aproape că n-au contenit cu fotografiile timp de aproximativ două ore.
Prin amabilitatea celor doi cadeți turci de la bord, întregul echipaj a avut parte, în mod inedit, de un tur ghidat al reperelor arhitecturale de pe ambele maluri ale Bosforului, fapt care a făcut experiența cu atât mai interesantă.
Deși nu a tranzitat Bosforul astăzi pentru prima dată, ziua de 4 iulie, la bordul NS „Mircea” a fost deosebită mai ales pentru colegul nostru, Asp. Alexandru Dobre, ofițer specialist serviciu luptă electromecanic, care împlinește 34 de ani alături de cea de-a doua lui familie, cea formată din echipajul navei.”, au transmis reprezentanții Forțelor Navale Române.
Nava-școală „Mircea” a plecat luni, 3 iulie, din portul militar Constanța, în marșul internațional de instrucție din acest an, având la bord 67 de studenți din anul II de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și 12 studenți străini de la academii partenere din Bulgaria (2), Germania (2), Polonia (2), Turcia (2), Letonia (2), Spania (1), Italia (1).
Pe durata celor 28 de zile, velierul va acosta în Porturile Pireu (Grecia), Taranto (Italia) și Izmir (Turcia). Tinerii cadeți prezenți la bordul navei se vor instrui sub supravegherea instructorilor din Academia Navală „Mircea cel Bătrân” de la bordul navei, scopul marșurilor de instrucție fiind acela de a le forma viitorilor ofițeri ai Forțelor Navale Române și ai Poliției de Frontieră – Garda de Coastă deprinderile specifice carierei alese.
Pe timpul staționării în cele trei porturi, nava-școală „Mircea” va avea și o importantă misiune de reprezentare, velierul fiind declarat oficial, în anul 2019, Ambasador Onorific în Serviciul României, iar în anul 2022 Ambasador al României Sustenabile. De asemenea, nava simbol a Forțelor Navale Române va promova în porturile în care va ajunge tradițiile marinărești și școala românească de marină. În toate cele trei porturi, velierul va fi deschis pentru vizite.
Velierul va reveni în portul militar Constanța la data de 31 iulie 2023.
Foto: Forțele Navale Române
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.