Veteranul de război Octavian Leru a sărbătorit joi, 29 iunie, cea de a 102-a aniversare printre militari, la sediul Ministerului Apărării Naţionale.
„Să lucreze cu drag ceea ce fac! Dacă nu lucrezi cu drag, e rău pentru tine cât şi pentru cei pentru care lucrezi. Haina militară mi-a fost mereu dragă şi încă îmi este!”, acesta a fost sfatul veteranului de război, pentru următoarele generaţii.
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, împreună cu secretarul de stat pentru relaţia cu parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Eduard Bachide, i-au urat multă sănătate și bucurii alături de cei dragi şi i-au mulţumit pentru serviciul adus în slujba ţării.
Născut la Bacău, Octavian Leru, copil de ofițer, a urmat cursurile unui liceu de matematică-fizică, având o înclinație către știință încă din copilărie. În anul 1943, a absolvit cursurile Școlii Militare de Ofițeri de Artilerie de la Pitești, făcând astfel primii pași în cariera militară.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 12 noiembrie 1944 - 9 mai 1945, a participat cu Regimentul 4 Artilerie Grea la acțiuni militare desfășurate atât pe Frontul de Est, cât și pe cel de Vest, deviza reușitei sale în acele vremuri tulburi fiind: „Pentru nimic în lume nu renunț!”.
Cu privire la participarea pe front, potrivit Armata României, bravul veteran relatează:
„Am luat parte la tot ansamblul de bătălii purtate până la 58 km de Praga, iar în ziua de 9 mai războiul s-a încheiat. Fiind apreciat de către comandant, am cerut permisiunea de a pleca până la Praga și mi s-a permis acest lucru.
Am văzut Praga la 10 zile după terminarea războiului și am rămas cu impresia unui tânăr de 20 și puțini de ani. Întorcându-mă la colegii mei, mă durea să le spun ce am văzut. Am luat parte la retragerea de pe front, zi și noapte, multe luni la rând. Am ajuns cu greu, pentru că era o unitate de artilerie cu cai și tunuri, cu căruțe, cum era pe timpul respectiv. Încet-încet, parcurgând câte 18-20 km pe zi, am ajuns la Oradea, unde am trecut peste un pod foarte frumos aranjat pentru noi cei care ne întorceam victorioși, reîntorcându-ne pe pământul patriei. Am fost primiți așa cum se primesc vitejii și am parcurs apoi tot Ardealul. Ulterior, ni s-a comunicat că nu mai ajungem la Bacău, de unde plecasem pentru că regimentul nostru se contopise cu Regimentul 3 artilerie din Roman. Și am ajuns la Roman.”
După război, a absolvit Institutul Politehnic din București, secția Construcții, în promoția anului 1954. A fost cadru militar în perioada 1945-1981 și inginer proiectant la Ministerul Comerțului - Institutul de Proiectări în Comerț în perioada 1981-1989.
În prezent, domnul general (rtr.) Octavian Leru este președintele onorific al Asociației Naționale a Veteranilor de Război (A.N.V.R.) și președinte al Filialei Sector 2 a A.N.V.R.
Foto: Facebook / MApN
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.