În contextul împlinirii a 150 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolia Ardealului împreună cu Muzeul Național Brukenthal și Biblioteca Județeană ASTRA au organizat la Casa Altemberger (Muzeul de Istorie) o expoziție de documente, obiecte de cult, diplome și distincții ce au aparținut marelui ierarh și care dau mărturie despre personalitatea acestuia.
Expoziția, care se desfășoară în cadrul manifestărilor ce premerg deschiderea celei de-a 30 -a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu prezintă publicului obiecte de cult ce au aparținut Sf. Ierarh Andrei Șaguna, diplome și distincții oferite de către autoritățile vremii, cărții de cult și școlare ce au fost tipărite, respectiv scrise de sfântul ierarh, un exemplar al Bibliei etc. Pentru prima dată este expusă cartea personală de rugăciuni a sfântului ierarh care este scrisă de mâna sa după diverse cărți care erau în circulație în perioada respectivă.
În deschiderea manifestării, pr. Emanuel Tăvală, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, a prezentat conceptul manifestării și împrejurările în acre au loc aceste manifestări care se vor desfășura pe parcursul întregului an. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Dr. Alexandru Chituță, care este și curatorul expoziției a vorbit despre impactul cultural pe care epoca șaguniană îl are până în zilele noastre și despre importanța asumării acestei moșteniri de către fiecare dintre noi. În continuare Dr. Răzvan C. Pop, Managerul Bibliotecii Județene ASTRA a atras atenția asupra importanței valorizării aportului fiecărei persoane din societate și asumării chemării de către fiecare dintre noi acolo unde rânduiește Dumnezeu să ne desfășurăm activitatea, subliniind faptul că deși Andrei Șaguna a venit într-un oraș necunoscut la Sibiu, prin anvergura activității desfășurate aici, Șaguna și Sibiul sunt de nedespărțit.
Prezentă la eveniment, Președinta Consiliului Județean Sibiu, Doamna Daniela Câmpean a vorbit despre personalitatea sfântului ierarh pe care a descoperit-o încă din timpul pregătirii liceale în școala sibiană acre este ocrotită de el, fiind subliniate proiectele prin care Consiliul Județean contribuie la promovarea și conservarea patrimoniului șagunian (transliterarea și tipărirea Telegrafului Român din perioada de început sau digitizarea întregii colecții).
În încheiere Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a vorbit despre cinstirea pe care sfântul ierarh a dobândit-o odată cu canonizarea sa, vorbind și despre evoluția de la tablou la icoană, în expoziție fiind expuse atât tabloul lui Sava Henția, cât și icoana care îl reprezintă pe Sfântul Ierarh. În semn de apreciere pentru implicarea constantă în activitatea Bisericii, managerul Muzeului Național Brukenthal, Dr. Alexandru Chituță a primit din partea Părintelui Mitropolit Laurențiu, Ordinul cultural Sf. Ierarh Andrei Șaguna, aceeași distincție fiind acordată și primarului comunei Rășinari, domnul Bucur Bogdan, acesta păstorind comunitatea unde peste un secol Andrei Șaguna a ales să își doarmă somnul de veci. Tot cu această ocazie, Doamna Daniela Câmpean, Președinta Consiliului Județean Sibiu a primit distincția Anastasia Șaguna pentru activitatea de promovare a patrimoniului șagunian, iar pentru întreaga activitate de conservare și gestionare a bibliotecii șaguniene a Mitropoliei Ardealului, doamnele Iuliana Govoreanu și Mărioara Pantiș au primit aceeași distincție.
Sursa: Mitropolia Ardealului
Foto: Muzeul Național Brukenthal
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.