Complexul Muzeal Arad propune ca Exponat al lunii iunie un costum popular din comuna Șicula, zona din jurul Ineului, care cuprinde localitățile Șicula, Gurba, Mocrea și Bocsig, fiind cunoscută pentru frumusețea portului tradițional, complet deosebit de cel al altor localități din câmpia Aradului prin cromatica ți bogăția ornamentelor, și pentru măiestria femeilor care îl lucrează. Etnografii sunt de părere că particularitățile portului din aceste localități datează din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, când acesta a suferit unele influențe orientale sub stăpânirea otomană, iar în urma cuceririi habsburgice, au fost aduse aici regimente grănicerești alcătuite din macedoneni și sârbi. Exponatul prezentat, un costum femeiesc vechi de aproape o sută de ani, este alcătuit din o cămașă, numită „spătoi” pe valea Crișului Alb, poale, un șorț numit „zadie” și un cojoc.
Se remarcă bogăția ornamentelor de pe mânecile spătoiului, numite „șirul cu ocoale” datorită succesiunii pe mâneci a motivului „ocol”, de pe „umerițe”, „pumnari” (manșete) și de pe gât. Pe piept, spătoiul are nasturi colorați. Culorile folosite la ornamente sunt roșul, care predomină, alături de negru, albastru și galben. Aceleași ornamente se regăsesc și în partea de sus a poalelor, la „pumnată”, și în partea de jos, unde se termină cu „colți”. Zadia este și ea ornamentată în partea de jos cu „alesături” și cipcă (dantelă) albă cu colți. Cojocul, confecționat la Ineu în 1930, este din blană de miel și are în cusătură „cocotori” (oglinzi), iar în partea din spate este ornamentat cu ținte din metal. Exponatul poate fi văzut la muzeul memorial din Șiria.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.