Național Din Arad Social Ultima oră Externe
Anca și Mara Oprea vor prezenta ceremonia de deschidere a Summit-ului Global al Tinerilor Lideri Berlin 2023
Anca și Mara Oprea vor prezenta ceremonia de deschidere a Summit-ului Global al Tinerilor Lideri Berlin 2023
10/06/2023 ⋅ 0 comentarii

Două arădence, Anca și Mara Oprea, vor prezenta ceremonia de deschidere a Summit-ului Global al Tinerilor Lideri Berlin 2023, care va avea loc în perioada 16-20 iunie, în paralel cu Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics la Berlin.

Povestea familiei Oprea din Arad s-a legat de cea a Special Olympics România în urmă cu 11 ani, când a început să meargă cu Mara pe calea deschisă de această mișcare ce militează pentru incluziunea prin sport a persoanelor cu dizabilități intelectuale.

„Pentru noi era un drum cu multe necunoscute, dar cu mare speranță am înaintat către un viitor ce avea să aducă succese nebănuite bazate pe muncă, prietenie, încredere, încurajare, rezultate. În timp întreaga familie Oprea s-a alăturat în mișcarea Special Olympics (SO) și în mod special Anca și Mara au fost remarcate pentru echipa faină pe care o făceau împreună”, spune doamna Camelia Oprea, mama celor două surori.

În anul 2020, anul care a venit cu noi provocări pentru toată lumea din cauza pandemiei, fetele Oprea au primit de la SO propunerea de a dezvolta un proiect online de leadership care să îi cuprindă pe tinerii de la Integra Arad și pe tinerii din comunitatea arădeană.  A fost o reușită care cuprindea noțiuni de nutriție, sport și leadership, Anca și Mara având fiecare rolul ei, fiind mentorate de doamna Alexandra Catrina de la Special Olympics România. Împreună au reușit să contureze bazele a ceea a devenit în timp o echipă de tinere lider SO care a scris pagini frumoase în munca de incluziune. 

Proiectul a fost remarcat de Special Olympics Europa Eurasia, așa încât echipa Anca și Mara a fost propusă și selectată ca membră în Consiliul Tinerilor Lideri SO Europa- Eurasia pentru perioada ianuarie 2021- decembrie 2022. În toată această perioadă Anca și Mara au participat la întâlniri online, au pregătit și prezentat diverse exerciții și proiecte, au interacționat cu alte echipe similare din țări europene, au fost la Summit-ul Regional al Tinerilor Lideri SO de la Berlin, în iunie 2022. Ca urmare a contribuției lor valoroase la Berlin, au candidat și au fost votate ca membre în primul Consiliu Global al Tinerilor Lideri SO, din care fac parte 8 echipe din toată lumea. A urmat apoi alegerea lor pentru funcția de co-chair in Consiliul Global al Tinerilor Lideri SO, funcție care le-a adus nenumărate responsabilități, concretizate în sute de ore de muncă, dezbateri, zoomuri, pregătiri,  prezentări. Toate acestea fiind în regim de voluntariat și așezate în programul zilnic al fetelor. Tot din 2022 Anca și Mara fac parte din Comitetul Sportivilor Lideri SO România. 

Începând cu septembrie 2022 Mara și Anca Oprea, ca și co-chair al Comitetului Global al Tinerilor Lideri SO au muncit alături de mentorul lor și alături de reprezentanți ai SO Internațional pentru a pregăti Summitul Global al Tinerilor Lideri SO.

La Summit vor participa 150 reprezentanți din 49 de țări. Ei vor lucra împreună propuneri de proiecte de incluziune care vor impacta școlile și comunitățile lor, vor învăța cum se scrie un proiect de tineri lideri, vor împărtăși idei, vor face schimb de experiență, vor participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Mondiale SO, vor încuraja sportivii.

Anca și Mara vor prezenta ceremonia de deschidere a Summit-ului Global al Tinerilor Lideri Berlin 2023, au sarcini foarte importante în organizarea întregului eveniment. 

„Emoțiile sunt foarte mari, pe măsura muncii, precum minunate vor fi rezultatele.  Mulțumim, Special Olympics România, Special Olympics Europa-Eurasia, Special Olympics Internațional pentru încrederea pe care ați acordat-o echipei Anca și Mara, pentru sprijin și ghidare, pentru șansa unică pe care au avut-o fetele Oprea în această mișcare care scrie povești valoroase în incluziunea persoanelor cu dizabilități intelectuale. Felicitări, Anca și Mara pentru ceea ce ați realizat împreună.  Sunteți minunate.  Suntem mândri.”, a mai adăugat doamna Camelia Oprea.     


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.