Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră
(FOTO) Ierarhii arădeni și un impresionant sobor de preoți și diaconi, la hramul primei Catedrale Arhiepiscopale construite după Revoluția din 1989 în România
(FOTO) Ierarhii arădeni și un impresionant sobor de preoți și diaconi, la hramul primei Catedrale Arhiepiscopale construite după Revoluția din 1989 în România
05/06/2023 ⋅ 1 comentarii

Ne este astăzi sărbătoare în Cetate! Știam asta de când am plecat de dimineață spre Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, însă confirmarea „în duh” ne-a venit când am ajuns și încă de la intrarea în Catedrală o doamnă ne-a spus că o singură dată pe an se îmbracă în ie... la hramul Catedralei unde vine în fiecare duminică și sărbători. Iar acelei ii s-au adăugat altele și altele, cu fiecare deschidere a ușei mândrului lăcaș de închinare. A doua confirmare, soborul impresionant de preoți (21 dacă am am numărat bine) și diaconi (aici a fost mai simplu, sigur au fost 5), ieșit în întâmpinarea Ierarhilor arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitul Părinte Episcop Vicar Emilian Crișanul. A treia, dacă mai era nevoie de vreo confirmare, modul în care Corala Mixtă a Catedralei, condusă de părintele diacon Laviniu Morariu, a înveșmântat Sfânta Liturghie Arhierească. 

Avem în Arad prima Catedrală Arhiepiscopală construită după Revoluția din 1989 în România, târnosită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în urmă cu 15 ani. E bine să repetăm și, de ce nu, să ne mândrim cu bunele și folositoarele  lucrări ale cetății. Când oamenii gârboviți sufletește și trupește de comunism au ieșit în stradă pentru a-și cere libertatea, vă amintiți, au îngenuncheat și au rostit împreună Tatăl nostru. Ca răspuns al libertății astfel înțelese, Aradul a dat României o Catederală și nimic mai potrivit decât a o așeza sub ocrotirea Preasfintei Treimi. Astăzi, în calendarul nostru ortodox, la o zi după marele Praznic al Pogorârii Sfântului Duh, scrie simplu, cu roșu: Sfânta Treime. Este ziua lui Dumnezeu, cum ne place a spune. Nimic mai potrivit, de asemenea, pentru această zi, decât a fi acasă, în casa Sa, în împreună-rugăciune cu credincioșii arădeni, Ierarhii noștri și soborul slujitor din care au făcut parte Părinții consilieri și inspectori ai Centrului Eparhial și profesori ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad. Acolo, între credincioșii arădeni, am recunoscut dintre ctitorii Catedralei și ne-am bucurat de toți tinerii (de la cei de doar câteva luni până la cei cu toamna în tâmple) veniți să fie împreună la ceas de sărbătoare.

În Cuvântul de Învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepsicopul Aradului, care ieri a împlinit binecuvântata vârstă de 87 de ani, a reamintit tuturor celor prezenți că am fost creați pentru veșnicie, nu pentru viața aceasta trecătoare, care nu este altceva decât pregătirea pentru veșnicie, îndemnând totodată la unitate, după modelul Preasfintei Treimi, pentru a fi vrednice mădulare ale Trupului lui Hristos, care este Biserica. 

La rândul său, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul l-a felicitat pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei la împlinirea vârste de 87 de ani și a rugat pe Preasfânta Treime să reverse în continuare Har și pace, sănătate și bucurie Înaltpreasfinției Sale, pentru a ne păstori, pentru a ne povățui și a conlucra împreună cu toți clericii, monahii și credincioșii din această Eparhie, spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire.

La finalul Sfintei Liturghii, o parte dintre preoții și diaconii care au făcut parte din sobor au primit distincții din partea Arhiepsicopiei Aradului, pentru lucrarea săvârșită în ogorul Bisericii. 

5 iunie 2023, ziua lui Dumnezeu, hramul Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad, Liturghie Arhierească. Timp cu și pentru Dumnezeu, de ziua Lui, în care împreună Ierarhii noștri și cei peste 25 de slujitori care au făcut parte din sobor ne-am rugat Sfintei Treimi „să caute, din înălţarea sfintei slavei Sale, asupra noastră şi bunăvoinţa noastră în loc de fapte bune să o primească; să ne dea nouă duhul pocăinţei celei adevărate; întru cuvioşie şi dreptate până la sfârşitul vieţii noastre să petrecem, făcând voia Sa cea sfântă şi slăvind cu cuget curat şi cu fapte bune preadulcele şi preaîncuviinţat numele Său”.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

05.06.2023 13:36
Larisia Horgos
Duhul Sfant sa ne lumineze pe toti!