Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră Externe
(FOTO) Liturghie Arhierească la Catedrala istorică a Aradului, în Duminica Românilor de Pretutindeni și a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic
(FOTO) Liturghie Arhierească la Catedrala istorică a Aradului, în Duminica Românilor de Pretutindeni și a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic
28/05/2023 ⋅ 1 comentarii

Astăzi, în Duminica a 7-a după Sfintele Paști, a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic și a Românilor de pretutindeni, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala istorică a Aradului.

Ne este astăzi o Duminică aparte, o Dumincă ce poartă parcă binecuvântata amprentă a unei pietre de hotar între aici și acolo, între astăzi și ieri, pentru un mâine așezat în echilibru, demnitate și cale statornică spre „eternitatea lui Dumnezeu”. Nu o piatră de hotar care desparte, ci una care adună în jurul ei trecutul, prezentul și viitorul. Și pentru că tot se apropie Ziua Copilului, nu greu ne-a fost să asociem această Sfântă zi a Duminicii dintre Înălțare și Rusalii cu imaginea unui carusel de care atât de mult ne-am bucurat și noi în vremea copilăriei și de care se bucură și se vor bucura mereu copiii. Acolo, în centrul caruselului, El, Dumnezeu, așteptând ca noi, copiii Lui, prin rugăciune, dreaptă viețuire, credință și bunăcuviință, să creem acea unitate care să pornească motorul și să ne putem părtăși de deplina Bucurie. 

Cum am menționat și în articolele anilor trecuți, cu Hristos Înălțat și Duhul Sfânt încă nepogorât, ne-am putea simți astăzi, poate, însingurați și derutați. Așadar, deloc întâmplător, Evanghelia zilei vine și ni-L arată pe Mântuitorul rugându-se pentru oameni: „Eu nu mai sunt în lume, iar ei în lume sunt și Eu vin la Tine. Părinte Sfinte, păzește-i în numele Tău pe cei pe care Mi i-ai dat, ca să fie una, precum suntem Noi. Când eram cu ei în lume, Eu îi păzeam în numele Tău pe cei pe care Mi i-ai dat; și i-am păzit și n-a pierit niciunul dintre ei, decât numai fiul pierzării, ca să se împlinească Scriptura. Iar acum vin la Tine și pe acestea le grăiesc în lume, pentru ca bucuria Mea să o aibă deplină în ei.”. Nu suntem singuri, suntem cu El, în rugăciunea Lui. 

Despre toate cele ale acestei zile, Rugăciunea Arhierească, importanța și necesitatea mărturisirii dreptei credințe și a valorilor neamului românesc a vorbit astăzi și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, în Catedrala Veche a Aradului. 

CUVÂNTUL IERARHULUI

„În Duminica a 7-a după Paști, Sfântul Ioan Evanghelistul redă cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos și ne prezintă această rugăciune rostită de Mântuitorul în timpul Cinei celei de Taină. O rugăciune pe care Biserica noastră o numește Rugăciunea Arhierească, pentru că Iisus Hristos este Arhiereul Arhiereilor. Sfinții Părinți au rânduit citirea acestei Evanghelii de la Ioan, cap.17, astăzi, după praznicul Înălțării Domnului și înainte de praznicul Rusaliilor, pentru că face legătura dintre ceea ce înseamnă Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos la cer, ca Fiu al lui Dumnezeu și ca Fiul al omului, cu trup uman îndumnezeit, și Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, pentru că, spune Mântuitorul Iisus Hristos, „dacă Eu nu mă voi duce la Tatăl, nu va veni Mângâietorul”. Este vorba despre Duhul Adevărului, Duhul Sfânt care se pogoară peste ucenicii Săi, sfințindu-i, înțelepțindu-i, luminându-i și întărindu-i să propovăduiască pe Mântuitorul Iisus Hristos, căci spune în această rugăciune Mântuitorul: „Aceasta este viața veșnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Iisus Hristos, pe Care L-ai trimis”. După ce aduce slavă lui Dumnezeu Tatăl și Dumnezeu Duhul Sfânt, se roagă Mântuitorul pentru ucenicii Săi și pentru lume ca să se păstreze într-o unitate a învățăturii de credință, astfel încât învățătura pe care El a propovăduit-o să fie transmisă de ucenicii Săi, iar aceștia să fie într-o unitate de credință, împreună cu toată Biserica al cărei Cap este. 

Tot astăzi facem pomenirea Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, a celor 318 Sfinți Părinți care, în anul 325, s-au adunat la Niceea pentru a stabili învățătura de credință după ce Biserica a fost tulburată de erezia lui Arie, care susținea că Mântuitorul nu este Dumnezeu adevărat ci este o creatură a Tatălui. Acești Sfinți Părinți, în frunte cu Sfântul Împărat Constantin cel Mare, au stabilit că Iisus Hristos este „Dumnezeu adevărat și Om adevărat, născut iar nu făcut, Cel de o ființă cu Tatăl prin care toate s-au făcut”, după cum mărturism în Crez. 

Mântuitorul Iisus Hristos ne învață și pe noi cum să ne rugăm. Sfânta Liturghie este rugăciunea prin excelență, în timpul căreia ne rugăm în mod deosebit ca Dumnezeu să ne ierte păcatele, ne rugăm pentru cei din jurul nostru și Îi aducem slavă lui Dumnezeu și îi mulțumim pentru toate darurile revărsate asupra noastră. Sfânta Liturghie ne poartă de la partea intimă a rugăciunii personale la rugăciunea comună pe care o săvârșim cu toții. 

Suntem îndemnați să mărturisim și să păstrăm dreapta credință. Dreapta credință care, pe lângă dreapta viețuire, ne aduce viața veșnică, căci, cunoscându-L pe Dumnezeu, cunoaștem de fapt ceea ce dorim să avem... o viață în eternitatea lui Dumnezeu. 

Rugăciunea Arhierească a Mântuitorului Iisus Hristos se poate sintetiza la aceea că Dumnezeu se roagă pentru om, pentru lume, pentru creație, iar noi, la rândul nostru, avem această datorie a rugăciunii pentru lumea întreagă, păstrând unitatea de credință și mărturisind dreapta credință la fel cum au făcut-o și înaintașii noștri. Și ne gândim la zona aceasta a Transilvaniei, mult încercată de disensiuni și învățături greșite, unde Biserica a trebuit să își mărturisească și cu prețul sângelui credința, mulți credincioși alegând să își păzească dreapta credință chiar dacă asta însemna să devină mucenici. De aceea îi cinstim pe înaintașii noștri, purtându-le numele, păstrându-le memoria vie și totodată prin viața și prin mărturisirea noastră. 

Unitatea de limbă, unitatea de mărturisire a ceea ce înseamnă valorile poporului român sunt în grija Bisericii și în grija noastră, ca mărturisindu-le să păstrăm unitatea cu înaintașii noștri și cu toți românii din toate vremurile și din toate locurile.

Evanghelia de astăzi ne ajută să înțelegem sacrifiicile pe care le-au făcut înaintașii noștri pentru credință și pentru Biserică, totodată bucurându-ne că Harul lui Dumnezeu ni se împărtășește prin toate Sfintele Taine, iar noi suntem cei care beneficiem de binecuvântări alese. Mărturisim cu toată Biserica prezența Mântuitorului în mijlocul nostru, că El este viața noastră, este izvorul vieții noastre și având toate aceste dovezi și argumente putem lupta cu ispita, păcatul și dezbinarea. Pentru că există multă fragmentare și risipire în lume și comunitate, noi suntem chemați să căutăm adevărul. Având aceste valori și daruri ale Preasfintei Treimi, să ne înălțăm mintea către Dumnezeu, să ne rugăm ca să ne binecuvânteze cu unitate, cu daruri alese și întru bucuria comuniunii cu Preasfânta Trieme. Duhul Sfânt să se reverse peste fiecare, peste toată Biserica pentru ca noi să fim oameni adevărați, fii ai Celui Preaînalt. Și așa, în această frumoasă așezare în Biserică și în neamul românesc să putem să fim vrednici de numele de creștin, de numele de român, de numele pe care ni l-a dat Dumnezeu prin Sfântul Botez. 

Dumnezeu să ne ajute să mărturisim dreapta credință și să viețuim frumos și creștinește în familie și în societate. Hristos S-a Înălțat!”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul în cuvântul de învățătură așezat astăzi la sufletele credincioșilor.

28 mai 2023, Duminica a 7-a după Rusalii, Duminica românilor de „aici și de acolo”, după cum se numește Festivalul desfășurat în aceste zile pentru a marca Ziua Românilor de Pretutindeni, Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, Rugăciune Arhierească și Liturghie Arhierească în Catedrala istorică a Cetății Aradului. 

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a mai subliniat faptul că și salutul „Hristos S-a înălțat”, pe care poate unii îl consideră nepotrivit, este tot o mărturisire de credință și că așa cum spunea și în cuvântul de învățătură, rugăciunea Mântuitorului pentru unitatea de credință a Apostolilor și a Bisericii este o rugăciunea săvârșită în continuare de noi pentru că „ne dorim ca Biserica noastră să rămână o Biserică unită și mărturisitoare a dreptei credințe”. 

Vorbind tot despre frumusețea și necesitatea mărturisirii de credință „prin bunăcuviință”, Preasfinția Sa a amintit de obștea Mănăstirii Neamț (mănăstirea de metanie a Ierarhului nostru), unde monahi din toate regiunile țării fac această mărturisire a credinței și a valorilor românești prin dreapta viețuire. 

„Zilele trecute am fost la hramul Mănăstirii Neamț, acolo unde, în urmă cu mulți ani, am intrat în monahism, și unde, de multe ori, de-a lungul veacurilor și chiar și astăzi, sunt alături de monahii din Moldova și monahi din Transilvania, Maramureș, sau Țara Românească și dau mărturie a acestei frumoase și necesare unități de credință, dar și de limbă și de mărturisire a valorilor românești. O mărturisire atât de necesară, dar fără a fi făcută în forță, agresiv, ci prin bunăcuviință, mărturisirea valorilor, prin dreapta viețuire așa după cum ne învață Mântuitorul Iisus Hristos ca vazând ceilalți faptele noastre să-L mărturisească și ei pe Dumnezeul Cel Adevărat”, a mai spus Preasfințitul Părinte Emilian. 

HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT!




Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

28.05.2023 18:36
Larisia Horgos
Intodeauna, aceasta pericopa evanghelica mi-L infatiseaza nu doar pe Mantuitorul Iisus Hristos rugandu-se pentru lume "ca toti sa fie una", ci si pe fiecare episcop sau preot, care cere in taina unitatea celor pe care Dumnezeu Tatal i-a "dat" lui....
Foarte frumos scris articolul, foarte profund cuvantul Ierarhului...
Multumim!