Național Ultima oră
Dumitru Prunariu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC la 42 de ani de la revenirea din spaţiul cosmic
Dumitru Prunariu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC la 42 de ani de la revenirea din spaţiul cosmic
22/05/2023 ⋅ 0 comentarii

Dumitru Prunariu, primul şi singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iaşi, la 42 de ani de când acesta a revenit pe Pământ.

Titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi i-a fost conferit lui Dumitru Prunariu, potrivit Agerpres, în urma propunerii formulate de Facultatea de Fizică din cadrul UAIC, pentru pregătirea profesională, activitatea socială şi civică marcată de pasiune, rezultatele deosebite obţinute în domeniul cercetării aerospaţiale, prestigiul deosebit la nivel internaţional, precum şi contribuţia la promovarea şi dezvoltarea mediului ştiinţific din România.

La ceremonia de decernare a distincţiei de Doctor Honoris Causa din partea UAIC din Iaşi au participat reprezentanţi ai mediului academic şi nu numai.

Dumitru Prunariu a mulţumit pentru conferirea acestei distincţii şi a ţinut o prelegere privind explorarea şi exploatarea Lunii.

„Sunt mândru şi recunoscător că am fost propus de Facultatea de Fizică şi s-a aprobat de către Senatul Universităţii să primesc titlul de Doctor Honoris Causa al celei mai vechi instituţii de învăţământ superior din România, Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi, instituţie care continuă o tradiţie a excelenţei şi inovaţiei în educaţie şi cercetare", a afirmat Dumitru Prunariu, conform aceleiași surse după primirea titlului de Doctor Honoris Causa.

Dumitru Dorin Prunariu s-a născut la Braşov, la data de 27 septembrie 1952. A început să îşi manifeste interesul pentru zbor încă de la o vârstă fragedă, pasiunea sa fiind influenţată şi de fascinaţia exercitată de primul zbor în spaţiul cosmic al lui Iuri Gagarin, apoi de misiunea spaţială americană Apollo 11, prima misiune cu echipaj uman care a ajuns pe Lună.

După absolvirea liceului a studiat la Facultatea de Inginerie Aerospaţială din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, facultate pe care o finalizează în anul 1976. Apoi lucrează o perioadă ca inginer la Întreprinderea de Construcţii Aeronautice (IAR) din Ghimbav, unde, dacă nu ar fi devenit cosmonaut, ar fi construit elicopterele şi avioanele la care visa din copilărie.

În 1978, dr ing Dumitru Dorin Prunariu a fost selectat ca membru al echipei de candidaţi cosmonauţi ai României în cadrul programului Intercosmos, devenind şi ofiţer activ al Aviaţiei Militare Române. După o perioadă de pregătire de trei ani, fiind cel mai performant dintre candidaţi, a devenit primul şi, deocamdată, singurul român care a zburat în spaţiu.

În cadrul misiunii Soyuz 40, care s-a desfăşurat în perioada 14-22 mai 1981, tânărul cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu a parcurs peste 5 milioane de kilometri, a înconjurat de 125 de ori globul terestru şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.