Național Din Arad Cultură Comunicate de Presă Ultima oră Externe
Expoziție de modelism și istorie feroviară, la Sala Polivalentă, de Ziua Copilului
Expoziție de modelism și istorie feroviară, la Sala Polivalentă, de Ziua Copilului
17/05/2023 ⋅ 0 comentarii

O expoziție de modelism și istorie feroviară va fi organizată la Sala Polivalentă Arad, în perioada 1-4 iunie 2023. De Ziua Internațională a Copilului, intrarea va fi gratuită.

Complexul Muzeal Arad, în colaborare cu AR-Rail Club-Arad, organizează expoziția interactivă „Călătorie cu trenul la Arad”, deschisă publicului arădean la Sala Polivalentă, în perioada 1 iunie – 4 iunie 2023.

Vernisajul va avea loc joi, 1 iunie, de la ora 15, în prezența organizatorilor și a celor peste 20 de colecționari, membri ai cluburilor din România, Austria și Ungaria: AR-Rail Club-Arad, Clubul Feroviar Crișana, Clubul Feroviar Republica Pitești, Clubul Feroviar București, CENAFER – Muzeul CFR, Clubul Improvizat București, BK 1951 Wien – Austria, Baross Gabor Vasutmodellezo es Vasutbarat Klub Veszprem – Ungaria, Kando Kalman Vasutmodellezo Egyesulet Bekescsaba – Ungaria, Hajdu Expressz Vasutmodellezo es Vasutbarat Egyesulet Debrecen – Ungaria, Modelleisenbahn SRL, Maketo Târgu Mureș.

Joi, 1 iunie, intrarea va fi gratuită , iar în celelalte zile va costa 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru pensionari, 2 lei pentru preșcolari, elevi și studenți, respectiv 1 leu pentru grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective.

În cadrul expoziției, cei peste 20 de colecționari din România, Ungaria și Austria vor prezenta, într-un circuit interactiv care însumează 350 de metri de linii cale ferată, dublu față de la expoziția precedentă de anul trecut, machetele unor clădiri care deserveau transportul feroviar, precum depouri și stații de cale ferată.

Zilnic, vizitatorii vor descoperi alt tip de garnituri de tren care vor anima circuitul: de la primele locomotive cu aburi, până la trenurile de mare viteză din zilele noastre, prezentând în mod interactiv dezvoltarea transportului feroviar începând cu anii 1835-1920, perioada căilor ferate de stat când s-au construit marile rețele de cale ferată din întreaga lume, continuând cu modernizarea garniturilor de tren, utilizate pe scară largă în perioada interbelică și a celui de-al Doilea Război Mondial (1920-1950).

Epoca postbelică, din 1950 și până în prezent, este marcată de înlocuirea locomotivelor cu aburi cu motoarele Diesel, urmată de dezvoltarea unei flote moderne de vehicule electrice și a unei noi tehnologii de securitate.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.