Național Comunicate de Presă Ultima oră
Echipa de rugby Special Olympics România a câștigat Turneul Internațional Flag Rugby Special Olympics de la Paris
Echipa de rugby Special Olympics România a câștigat Turneul Internațional Flag Rugby Special Olympics de la Paris
15/05/2023 ⋅ 0 comentarii

10 sportivi Special Olympics România, doi antrenori și un conducător de delegație au participat între 12-14 mai la Turneul Internațional Flag Rugby Special Olympics, Paris 2023. Echipa Asociației Sportive Școlare “Constantin Păunescu” Iași (club sportiv care face parte din Comitetul Sportiv Național Special Olympics România) a câștigat primul TITLU EUROPEAN la turneul de rugby, primul turneu de acest fel organizat de Special Olympics Europe Eurasia. Sportivii au CÂȘTIGAT turneul după opt meciuri fără înfrângere.

Competiția destinată persoanelor cu dizabilități intelectuale a avut finala în data de 13 mai, România învingând o echipă a Franței. Echipa a fost antrenată de către Bogdan Budișteanu, profesor de sport la Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” și Director de Dezvoltare Moldova al Federației Române de Rugby și de către Daniel Dumitru Ștefancu, profesor la Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași. Delegația Special Olympics România a fost condusă de către George Ștefan, voluntar SOR.

”A fost un turneu neașteptat de bun pentru noi, mă bucur că toți sportivii au avut șansa să joace și să ia parte la acestă experiență. Echipele participante au fost foarte bine pregătite, programul a fost unul destul de încărcat pentru sportivi, dar am reușit să ne mobilizăm și să ne bucururăm de fiecare joc în parte. Vom continua să ne antrenăm și să promovăm acest sport, cred că aduce foarte multe beneficii sportivilor. Alături de Federația Română de Rugby și Special Olympics România, putem să ne gândim deja cu încredere spre viitor!”, ne-a declarat Bogdan Budișteanu, unul dintre cei doi antrenori.

Rugby flag (cunoscut și ca rugby tag) este un joc adaptat, care păstrează așezarea în teren, deplasarea fără minge, pasele între jucători, dar și modul în care se înscrie un eseu la fel ca în jocul de rugby. Se diferențiază prin lipsa contactului fizic dintre jucători și se evidențiază prin agilitatea jucătorului de a lua tag-ul (două stegulețe dreptunghiulare așezate în jurul taliei jucătorului) adversarului, împiedicând astfel înaintarea și atacul. Un meci durează 10 minute.

”Este primul turneu de rugby flag la care particip în 26 ani de activitate. A fost ceva cu totul nou pentru mine și sportivii pe care îi pregătesc. De când am primit invitația m-am gândit să apelez la colegul meu Bogdan Budișteanu, fost mare rugbist și profesor tot în învățământul special. A fost o foarte bună colaborare, încununată cu un rezultat deosebit. Acest sport nou a prins foarte bine la copiii din școala noastră. Rezultatul este unul mult peste așteptările noastre și din acest motiv bucuria victoriei la acest turneu internațional a fost imensă” a completat Daniel Ștefancu.

Turneul a fost organizat de Special Olympics Franța, iar Special Olympics România a concurat alături de alte 12 echipe.

”A fost un turneu reușit, cu multe echipe și sportivi dornici de mișcare. Sportivii noștri s-au bucurat de oportunitatea de a evolua în cadrul unui turneu internațional, alături de colegii lor din Franța, Irlanda, Italia și Elveția. A fost practic o sărbătoare a sportului și a incluziunii pentru noi toți, de la sportivi, până la antrenori”, a subliniat George Ștefan, conducătorul delegației Special Olympics România.

Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, prezent la evenimentul de la Paris, după trei zile în compania sportivilor speciali, a spus: ”O echipă specială (Special Olympics România) care m-a impresionat la Turneul Flag Rugby de la Paris. Rugby-ul demonstrează, din nou, că este un extraordinar mijloc de incluziune socială. Bucuria pe care o experimentează acești tineri la astfel de evenimente este neprețuită”.

Sportivii care au reprezentat România fac parte din proiectul LIDERI prin SPORT – Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilități Intelectuale derulat de Fundația Special Olympics România și Asociația de Sprijin pentru Constituirea Dezvoltarea și Managementul Structurilor Sportive, în cadrul Programului „Active Citizens Fund Romania”.

Lotul Special Olympics România a fost format din două fete și 6 băieți: Minodora Florina Bogdan (Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași), Maia Magdalena Cășuneanu (Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași), Florin Denis Luca (Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași), Gabriel Pleșca (Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași), Gabriel Tabaranu (Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași), Andrei Ionuț Mereuțanu (Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași), Andrei Dău (Asociația Sportivă Școlară „Constantin Păunescu” Iași), Andrei Gheorghe Păduraru (Asociația Sportivă Școlară „Constantin Păunescu” Iași), Alexandru Radu – Feraru (Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași), Robert Răzvan Pantîru (Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași).

Despre Special Olympics România:

Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, a nedreptății și a intoleranței. În România, din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.