Național Social Cultură Ultima oră
”Acesta este tatăl meu!” - Ceremonialul desemnării Eroului Necunoscut, reinterpretat simbolic după 100 de ani
”Acesta este tatăl meu!” - Ceremonialul desemnării Eroului Necunoscut, reinterpretat simbolic după 100 de ani
15/05/2023 ⋅ 0 comentarii

Ceremonialul desemnării Eroului Necunoscut a fost reinterpretat simbolic, la Mausoleul de la Mărăşeşti, la împlinirea centenarului. 

În urmă cu un secol, la câţiva ani de la sfârşitul Primului Război Mondial în timpul căruia sute de mii de soldaţi şi-au pierdut viaţa, în semn de omagiu pentru cei care nu au putut fi fost niciodată identificaţi, la Mărăşeşti avea loc o ceremonie religioasă şi militară pentru desemnarea Ostaşului Necunoscut.

Duminică, 14 mai, la 100 de ani de la acel moment, la Mausoleul de la Mărăşeşti a avut loc o reinterpretare simbolică a evenimentului, în cadrul căruia zece săculeţi cu pământ, aduşi din localităţile din care au fost alese cele zece sicrie cu oseminte de ostaşi neidentificaţi pentru desemnarea Ostaşului Necunoscut, au fost sfinţiţi şi ulterior au plecat, cu un vehicul blindat al Ministerului Apărării Naţionale către Bucureşti, unde vor fi depuşi peste Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol, potrivit Agerpres.

Mormântul Eroului Necunoscut reprezintă un simbol pentru eroismul soldaţilor români care au luptat pentru reîntregirea ţării şi care au sfârşit ca eroi necunoscuţi, pentru că mulţi dintre aceştia nu aveau asupra lor acte de identitate şi nu au existat alte modalităţi de identificare.

”Acesta este tatăl meu!”

„Copilul Amilcar Săndulescu, orfan de război, într-o ceremonie cutremurătoare, menită să stabilească pentru totdeauna osemintele ce vor reprezenta Eroul Necunoscut al națiunii noastre, a îngenuncheat în fața celui de-al patrulea sicriu al celor căzuți în Primul Război Mondial şi a spus, acum exact 100 de ani în 1923: "Acesta este tatăl meu". 

Au fost oameni care, pentru ca un ideal să devină realitate, pentru ca Romania Mare să se transforme din vis secular în certitudine istorică, au mers la război știind că pot muri. Și mulți dintre ei au și murit. Au murit cu piepturile goale la Mărășești și Mărăști, au murit în trecătorile Carpaților în drumul spre Ardealul care îi chema. 

Chiar dacă au nume sau nu, chiar dacă se odihnesc sub cruci creștinești sau nu se știe unde, ei, toți care au căzut sub drapelul național, stau acum laolaltă sub lespedea Eroului Necunoscut.”, au scris reprezentanții MApN pe pagina de Facebook. 

***

În mai 1923 au fost deshumate de pe fostele câmpuri de luptă ale Primului Război Mondial de la Mărăşeşti, Mărăşti, Grozeşti, Cireşoaia, Azuga, Topraisar, Rasoviţa, Bălăria, Cincea şi Chişinău, osemintele a 10 eroi anonimi, care apoi au fost așezate în sicrie de stejar și au fost depuse în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Mărășești. Sicriul cu osemintele Ostașului Necunoscut a fost ales de un copil orfan de război, Amilcar Săndulescu, elev de liceu militar, în prezența ministrului de Război de la acea vreme. 

Osemintele Ostașului Necunoscut au fost transportate ulterior la București, în Parcul Carol I, unde a fost amenajat Mormântul Ostașului Necunoscut, celelalte sicrie fiind îngropate în Cimitirul Eroilor din Mărășești, cu onoruri militare.


Foto: MApN / Laurențiu Turoi și Roxana Davidovits

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.