Național Religie Ultima oră
Credincioșii ortodocși intră de astăzi în Postul Paștelui
Credincioșii ortodocși intră de astăzi în Postul Paștelui
02/03/2020 ⋅ 0 comentarii

Începând de astăzi, 2 martie, credincioșii ortodocși întră în perioada de pregătire pentru Sfintele Paști.

Postul Paștelui mai este cunoscut ca Postul Mare pentru că se întinde pe o perioadă de șapte săptămâni, încheindu-se anul acesta în data de 19 aprilie când prăznuim Învierea Domnului. 

Postul Paştilor nu este numai cel mai lung şi mai important, dar şi cel mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe.

Spre deosebire de celelalte posturi, în Postul Paștelui avem dezlegare la pește doar la  praznicul Bunei Vestiri şi în Duminica Floriilor, în restul timpului recomandând-se, după putința fiecăruia, o anume strictețe în consumarea alimentelor: 

-în primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă;

-în primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor, la fel;

-miercuri în Săptămâna Patimilor se ajunează până seara, după săvârşirea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn;

-în tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin. 

Cele șapte Duminici din Perioada Postului

Duminica Ortodoxiei

Duminica Sfântului Grigore Palama

Duminica Sfintei Cruci

Duminica Sfântului Ioan Scărarul

Duminica Sfintei Mariei Egipteanca

Duminica Floriilor

Duminica Învierii

Rugăciunea care se rostește în fiecare zi:

Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al găririi în deşert nu mi-l da mie.

Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie, robului Tău.

Aşa Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşalele mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor.

Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosul!

Dumnezeule, curăţeşte-mă pe mine, păcătosul!

Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuieşte-mă!

Fără de număr am greşit, Doamne, iartă-mă!

Canonul Sfântului Andrei Criteanul

De o cutremurătoare frumusețe, Canonul Sfântului Andrei Criteanul este rânduit a se citi în cadrul slujbei Pavecerniței Mari în primele patru zile din prima săptămână a Postului Mare, fiind reluat apoi în întregime în cadrul utreniei din joia săptămânii a cincea din cuprinsul aceluiași post.

 

”Ușile pocăinței deschide-mi mie, Dătătorule de viață, că mânecă duhul meu la Biserica Ta cea sfântă, purtând locaș al trupului cu totul spurcat. Ci ca un Îndurat curățește-l cu mila milostivirii Tale!

În cărările mântuirii îndrepteaza-mă, Născătoare de Dumnezeu, căci cu păcate grozave mi-am spurcat sufletul și cu lenevire mi-am cheltuit toată viața mea; ci cu rugăciunile tale spală-mă de toată necurăția.

La mulțimea păcatelor mele celor rele, cugetând eu, ticalosul, mă cutremur de înfricoșata zi a judecății, ci îndrăznind spre mila milostivirii Tale, ca David strig Ție: Miluiește-mă Dumnezeule după mare mila Ta”.

 

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.