Miercuri, 10 mai, într-o zi atât de importantă pentru România, Ziua Independenței Naționale și Ziua Regalității, a avut loc un eveniment care, într-o țară vindecată de comunism, ar fi avut parte de o atenție care să acopere ore de maximă audiență. Într-o țară vindecată de comunism.
În România, în cutii pe care era scris „Deșeuri biologice”, osemintele a 70 de Mărturisitori ai credinței, care au pierit în lagărul de la Periprava, au fost duse de la IML București la Mănăstirea Dervent.
Dezgroparea și cercetarea lor s-a făcut între anii 2015 și 2023 de o echipă de arheologi, condusă de Gheorghe Petrov și compusă din Horațiu Groza, Paul Scrobotă, Gabriel Rustoiu, Raluca Mocanu, iar investigațiile au fost coordonate de procurorii Gheorghe Stanciu și Toma Octavian.
La inițiativa istoricului Marius Oprea, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, Fundația ”Doina Cornea” și Asociația Foștilor Deținuți Politici din România au ajutat ca osemintele Sfinților noștri Mărturisitori să ajungă la Mănăstirea Dervent.
”Deșeuri biologice” și îngeri
Într-o emoționantă și răvășitoare postare pe pagina de socializare, istoricul Marius Oprea a scris despre aceste „deșeuri biologice”, un text scurt, concis, dar cu puterea unei fine lame de bisturiu.
”Cu moartea pre moarte călcînd”, roțile unei dube galbene cu număr de Constanța a trecut azi la ceasul înserării pe sub clopotnița Mînăstirii Dervent. La volan, părintele stareț Andrei. Lîngă el, eu. În dubă, judicios stivuite, șaptezeci de cutii de carton, preluate la orele prînzului de la Institutul de Medicină Legală din București. Pe cutii scrie ”Deșeuri biologice”. În cutii, tot atîtea rînduri de oseminte ale morților din lagărul de la Periprava. Înainte de a ajunge așa, au fost ”deșeuri ideologice” ale regimului comunist, îngropate la jumătate de metru în nisip și dezgropate după opt ani de trudă și încercări, despre care aș putea să fac o teză de doctorat, care să ”plagieze” însăși moartea. Chiar coborîte la rangul de ”deșeuri biologice”, întîmplare care arată cum nu se poate mai clar cum tratează actualul guvern al României dezgroparea victimelor comunismului, a morților fără cruce, cei morți la Periprava și-au găsit după șaizeci de ani liniștea. La mînăstirea Dervent, unde osemintele lor au fost primite, în slujba de pomenire și în dangătul clopotului, șaptezeci de suflete s-au ridicat la cer și, din deșeuri, au devenit dintr-o dată îngeri.”, a scris istoricul Marius Oprea.
Dumnezeu să ni-i odihnească în pace!
Foto: Arhiepiscopia Tomisului
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.