Fotojurnalistul român Vadim Ghirdă, laureat cu Premiul Pulitzer pentru fotografiile care au surprins ororile războiului din Ucraina împreună cu alți cinci colegi de la agenţia Associated Press: Evgeniy Maloletka, Emilio Morenatti, Rodrigo Abd, Felipe Dana, Nariman El-Mofty, Bernat Armangue.
Vadim Ghirda s-a alăturat AP în 1990, la vârsta de 18 ani, când comunismul se prăbușise în Europa Centrală și de Est. Ghirda a început prin a acoperi frământările sociale și politice complexe generate de tranziția de la regimul totalitar la democrație: tulburările civile, revoltele minerilor, corupția pe scară largă la nivel înalt, declararea independenței Moldovei față de Uniunea Sovietică și războiul de secesiune în regiunea transnistreană, protestele din Ucraina înainte de răsturnarea liderului sovietic Mihail Gorbaciov, toate la începutul anilor nouăzeci.
La sfârșitul anilor ’90, el a acoperit destrămarea Iugoslaviei, bombardamentul NATO din 1999 asupra Serbiei, conflictul din Bosnia, protestele anti-Milosevici de la Belgrad, criza din Kosovo și războiul din Macedonia. Ghirda a acoperit conflictele din Orientul Mijlociu între 2001 și 2005 în Israel și Irak. Recent, el a documentat fotografic preluarea Crimeei de către Rusia și conflictul din estul Ucrainei, dar și campania de bombardare condusă de SUA împotriva grupării Stat Islamic în orașul sirian Kobani.
Ghirda lucrează în toate formatele, unul dintre cele mai recente proiecte este o investigație asupra contrabandei cu materiale nucleare cu risc ridicat în Moldova, condusă de reporterul AP Washington Desmond Butler. Munca lui Ghirda a primit premii precum Associated Press Managing Editors Award în 2000, 2001 și 2003, Premiul întâi al concursului de fotografii pentru editor și editor în 2001, Premiul întâi al National Headliner Awards 2002, Premiul întâi al Seminarului de fotojurnalism din Atlanta 2007 și 2015, Premiul National Clarion Photographers 20008 din SUA Asociația Premiul I 2013.
Vadim Ghirda a absolvit Universitatea de Construcții din București în 1995.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.