Național Din Arad Social Ultima oră
Târgul de fete de pe Muntele Găina continuă tradiția de sute de ani și în 2023
Târgul de fete de pe Muntele Găina continuă tradiția de sute de ani și în 2023
07/05/2023 ⋅ 0 comentarii

În anul 2023, Târgul de Fete de pe Muntele Găina va fi organizat în perioada 22-23 iulie.

Târgul, devenit tradiție, are loc pe un platou montan, la o altitudine de 1467 metri. Manifestarea a fost menționată prima dată documentar în 1816.

Ediția din acest an va aduce în atenția publicului numeroase activități de conservare, valorificare și promovare a elementelor de patrimoniu cultural, anunță Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba.

La mijlocul lunii iulie, în judeţul Alba se celebrează o sărbătoare populară cu tradiţie de sute de ani: „Târgul de Fete” de pe Muntele Găina.

În trecut, locuitorii din peste 80 de sate ale Apusenilor se adunau pe platoul de la Găina pentru a-şi schimba produsele. Sătenii care urcau pe munte îi duceau cu ei și pe cei tineri, pentru a se cunoaște și, dacă se plăceau, se puteau căsători.

Târgul făcea posibilă întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, pentru a se evita cosangvinizarea.

Inițial era un eveniment dedicat soarelui, dar mai târziu, marele platou de la Găina a devenit locul unde se strângeau locuitorii din peste 80 de sate ale Apusenilor, pentru schimb de produse.

Târgul de fete de pe muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.