Național Cultură Ultima oră
O călătorie prin istoria timpului. Muzeul Ceasului ”Nicolae Simache” a împlinit 60 de ani de la înființare
O călătorie prin istoria timpului. Muzeul Ceasului ”Nicolae Simache” a împlinit 60 de ani de la înființare
05/05/2023 ⋅ 0 comentarii

O călătorie prin istoria timpului. Muzeul Ceasului ”Nicolae Simache” a împlinit 60 de ani de la înființare. Cu acest prilej, la sediul muzeului, situat pe strada Nicolae Simache nr. 1 în Ploiești, a avut loc vineri, 5 mai, Medalionul aniversar "Muzeul Ceasului la Ceas Aniversar - 60 de ani de la inaugurare" - un prilej excelent pentru a explora fascinanta colecție de ceasuri și a cunoaște povestea instituției, precum și pe cea a fondatorului său, profesorul Nicolae Simache.

Începuturile Muzeului Ceasului datează din decembrie 1962, când profesorul Nicolae Simache a achiziționat un lot de piese din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, care au devenit baza primei expoziții, intitulată "Ceasul de-a lungul vremii". Vernisată pe 6 mai 1963, în cadrul Palatului Culturii, expoziția cuprindea 104 piese valoroase și a reprezentat fundamentul acestui muzeu unic în România.

De-a lungul anilor, colecția Muzeului Ceasului s-a extins semnificativ, ajungând să numere peste 4.000 de piese și componente de mare valoare tehnică și artistică. Printre acestea se numără ceasuri de epocă, mecanisme complicate, ceasuri cu automate, ceasuri de buzunar, pendule și alte obiecte legate de măsurarea timpului. Prin valoarea patrimoniului său, muzeul este comparabil cu muzee similare din Europa, cum ar fi cele din La Chaux-de-Fonds din Elveția, Besançon din Franța și altele.

Colecția muzeului include cele mai vechi ceasuri de tip astronomic, datând din 1544 și 1562, realizate de orologierii Jaculus Heustadia din Olanda și Joachim Metzker din Augsburg. Din aceeași categorie fac parte și cadranele solare din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, dintre care unul semnat Butterfield - Paris 1690. O altă piesă deosebită ca sistem de funcționare este clepsidra (ceasul cu apă), realizată de Charles Rayner, în anul 1654 la Londra.

 Remarcabil în cadrul Muzeului Ceasului este și existența unui număr semnificativ de ceasuri de personalități culturale și politice românești și străine, care prin semnificația lor deosebită, particularizează valoarea acestei unice instituții culturale din România. Menționăm dintre acestea ceasurile care au aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, regilor Carol I și Mihai I, țarului Alexandru al II-lea și Marelui Duce Nicolae, generalului Alexandru Averescu, diplomatului Nicolae Titulescu, poetului Vasile Alecsandri sau pictorului Theodor Aman.

Din 1971, muzeul funcționează în casa fostului prefect al județului Prahova, Luca Elefterescu, o clădire de patrimoniu restaurată cu ajutorul fondurilor europene. Acest spațiu oferă un cadru potrivit pentru prezentarea colecției impresionante și pentru organizarea evenimentelor și expozițiilor temporare.

Consiliul Județean Prahova

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.