Național Social Religie Ultima oră Externe
Slujbă de pomenire și flori pentru Eroii neamului românesc înmormântați la Chișinău
Slujbă de pomenire și flori pentru Eroii neamului românesc înmormântați la Chișinău
05/05/2023 ⋅ 0 comentarii

Eroii neamului românesc înmormântați în cimitirul Eroilor de pe bulevardul Decebal din Chișinău au fost pomeniți, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, de către preoții slujitori ai Paraclisului Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău, informează reprezentanții Mitropoliei Basarabiei, printr-o postare pe pagina de socializare. 

Această comemorare a eroilor este un act solemn care reamintește tuturor despre sacrificiul pe care acești bravi oameni l-au făcut pentru viitorul poporului român și pentru pacea lumii, iar memoria lor va fi păstrată vie în inimile noastre și ale urmașilor noștri”, transmit reprezentanții Mitropoliei. 

Cimitirul militar românesc, care datează din anul 1918, a fost locul în care au fost înhumați soldații căzuți pe câmpul de luptă, dar și veterani ai războiului. În perioada interbelică, cimitirul a fost amenajat de către Așezământul Național „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor, iar o capelă în memoria legiunii cehe a fost ridicată în aceeași perioadă. Intrarea în cimitir avea o arhitectură masivă, cu scări mari și coloane de 10 metri înălțime.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, capela a fost dărâmată, iar terenul ras cu buldozerul. Peste mormintele care mai rămăseseră a fost construit în 1961 Institutul de Pulmonologie și Ftiziatrie „Chiril Draganiuc”, spital dărâmat la rândul său în 2007. Deși capela a dispărut, acest loc de odihnă eternă a eroilor neamului a rămas o zonă de pelerinaj pentru cei care doresc să aducă un omagiu și să-și exprime recunoștința față de cei care au murit pentru libertatea și integritatea țării.

Cei 1645 de ostași îngropați acolo, dintre care 431 dintre ei erau români căzuți în Primul Război Mondial, 96 de români morți în cel de-al Doilea Război Mondial, restul fiind militari ruși, austrieci, cehi, francezi și polonezi. Slujba de pomenire organizată de preoții slujitori ai Paraclisului Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău a fost un moment de reculegere și de aducere a unui omagiu pentru cei care și-au dat viața în lupta pentru libertate și unitate.

După slujbă, cei prezenți la ceremonie au depus coroane și buchete de flori la monumentul eroilor, în semn de respect și recunoștință față de jertfa lor.


Foto: Mitropolia BasarabieiRedacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.