Național Din Arad Cultură Comunicate de Presă Ultima oră
Ciprian Porumbescu, omagiat la 170 de ani de la naștere printr-o expoziție în vestul țării
Ciprian Porumbescu, omagiat la 170 de ani de la naștere printr-o expoziție în vestul țării
04/05/2023 ⋅ 0 comentarii

O expoziție itinerantă dedicată marelui compozitor Ciprian Porumbescu va ajunge sâmbătă, 6 mai, în vestul țării, la Timișoara. 

2023 a fost decretat prin lege ”Anul Ciprian Porumbescu”, iar prin această expoziție, Ciprian Porumbescu va fi prezent în fața Bastionului Maria Theresia până la sfârșitul lunii august.

Expoziția „Ciprian Porumbescu 170. O viață, o epocă, un ideal” este orhganizată de Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, în colaborare cu Muzeul Național al Bucovinei.

Realizată într-un format atractiv pentru publicul larg, expoziția conține panouri cu informații, mărturii și evocări despre diverse aspecte din viața lui Ciprian Porumbescu: copilăria și primii ani de școală la Ilișești, perioada în care a fost elev la Suceava, „Academia” de lăutari de la Stupca – școală de muzică autentică, Serbarea de la Putna din 1871, perioada în care a fost student la teologie și filozofie în Cernăuți, Societatea studențească „Arboroasa” și temnița habsburgică, Berta – o iubire imposibilă, perioada studenției de la Viena, cea în care a fost profesor de muzică la Brașov și premiera Operetei „Crai Nou”, „Italie! Italie!”.

Expoziția mai cuprinde și secțiunile „Sfârșitul tragic al unui nemuritor artist”, „În memoria posterității”, precum și imagini de la Casa și Muzeul Memorial Ciprian Porumbescu.

Vernisajul expoziției „Ciprian Porumbescu 170. O viață, o epocă, un ideal” va avea loc sâmbătă, 6 mai, pe platoul din fața Bastionului Maria Teresia (peste drum de tribunal), de la ora 12:00.

Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul lunii august.Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.