Național Din Arad Învățământ Ultima oră Externe
Fiul unui preot arădean, în Echipa de robotică a Greciei prezentă la Concursul Internațional ”Bosch Future Mobility Challenge” de la Cluj
Fiul unui preot arădean, în Echipa de robotică a Greciei prezentă la Concursul Internațional ”Bosch Future Mobility Challenge” de la Cluj
03/05/2023 ⋅ 2 comentarii

Da, ați citit bine: fiul unui preot arădean este în Echipa de robotică a Greciei, prezentă la Concursul Internațional ”Bosch Future Mobility Challenge”, care are loc în aceste zile la Cluj. 

Ionuț Horgoș, căci despre el este vorba, este fiul Părintelui Sebastian și al doamnei Preotese Larisa-Maria Horgoș, ambii absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, și, bineînțeles, mai important decât orice, fratele mai mare cu un an al lui Andrei Horgoș. O familie frumoasă din toate punctele de vedere, stabilită în Grecia de 15 ani, și care face parte dintre acei români de bine despre care știi, chiar de la o simplă interacțiune, că nu pot pune decât semnul egal între România și demnitate, indiferent de locul în care s-ar afla. 

Ionuț, Ioannis cum i se spune de la vârsta de 8 ani de când a ajuns în Grecia, are acum 23 de ani, este student la Facultatea de Politehnică, din cadrul Aristotle University of Thessaloniki,  iar de un an face parte și din echipa de robotică VROOM cu care participă, în perioada 3-7 mai, la cea de-a VI-a Ediție a Concursului Bosch Future Mobility Challenge. Concurs inițiat de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca în anul 2017 și care a reunit în acest an peste 70 de echipe din 19 țări. Despre ce este vorba? Echipe de studenți sunt invitate să dezvolte algoritmi de conducere autonomă și conectivitate pe vehicule la scară 1/10, furnizate de companie, pentru a naviga într-un mediu desemnat care simulează o mașinărie miniaturală.

DESPRE VROOM, echipa lui Ionuț

Când l-am întrebat pe arădeanul nostru și grecul lor (Ionuț are și cetățenie greacă) cu ce se ocupă echipa cu care deja este la Cluj de luni, 1 mai, ne-a spus simplu: „cu conducerea autonomă la vehicule subscale 1/10”. Desigur, neinițiați fiind în lumea roboticii, l-am crezut pe cuvânt și l-am rugat să ne vorbească despre colegii săi și despre robotul construit pentru competiția de la Cluj. 

Așa am aflat că lucrează de un an la acest robot și că, în afară de a câștiga (firesc, nu?) ei vor să prezinte soluții care se pot aplica și pe mașini normale, pe străzi normale. 

Echipa VROOM, prezentă pentru a treia oară la Cluj (în 2021 clasându-se pe locul 3, iar în 2022 pe locul 2), înseamnă anul acesta cinci nume: Theodoros, Efthymia, Stavroula, Ioannis, Christos-Alexandros, cărora se adaugă mentorul Emmanouil Tsardoulias. 

„Provocarea a fost la început să învățăm să lucrăm toți împreună (eu, Stavrula și Christos fiind noi în echipă), iar după aceea să conectăm împreună toate componentele la care fiecare lucrează independent”, ne-a spus Ionuț. 

Și pentru că tot a vorbit de provocări, l-am provocat și noi să își descrie fiecare coleg în câteva cuvinte. Dezinvoltura și sinceritatea cu care a făcut-o ne-a smuls zâmbete, la fel cum a făcut-o și filmulețul lor de prezentare  (poate fi văzut, AICI). Tineri, frumoși, determinați, talentați.

„Theodoros și Efthymia sunt cei care au înființat echipa. Teo este liderul și mascota echipei și se ocupă de comunicarea mașinii cu toate serverele. Efthymia este Queen din echipă, așa o strigăm toți, și este specialistă pe partea de depășiri (overtake). Stavroula bea cafea non-stop și vine la laborator seara când toți plecăm și pleacă dimineața când noi venim... așa rezolvă toate problemele legate de parking. Christos-Alexandros clar este un „party animal”, însă când lucrează îi foarte atent și organizat. Tocmai de aceea când testează ceva pe mașină de obicei merge din prima încercare perfect. Adică dacă mașina trebuie să meargă pe linia ei, așa merge, căci el se ocupă de „lane-keeping”. Eu? (râde n.r.) Eu sunt cel căruia îi e foame tot timpul, ridic lucrurile grele pentru ca sunt, chiar sunt cel mai forțos (râde din nou, iar râsul lui devine molipsitor) și mă ocup cu navigația în intersecții și sensurile giratorii.”, ne-a spus arădeanul nostru. 

Înainte să ajungă în România l-am întrebat ce înseamnă să vină în România, acasă, cu echipa de robotică a Greciei. 

„Îmi place mult că vin în România, sunt entuziasmat că pot vorbi cu românii despre lucrurile care mă pasionează atât de mult (robotica și informatica) și mă bucur că o să le arăt colegilor mei greci România dintr-o perspectivă diferită, ca un român”, ne-a mărturisit Ionuț Horgoș. 

Ajuns deja în țară, l-am întrebat cum a fost prima zi. 

„Am ajuns la Cluj ieri (luni, 1 mai) și, după mult timp, am vorbit românește cu un taximetrist. Ne-am cazat, am mâncat și primul lucru care ne-a uimit a fost cât de pus la punct este Clujul în privința semafoarelor, a liniilor de pe drum... cumva, visul fiecărui inginer care se ocupă cu conducerea autonomă. Astăzi ne-am cazat la hotelul plătit de Bosch tuturor echipelor din concurs. Am fost bucuros și emoționat să mă întâlnesc cu Bunicu' (Domnul Arsenie Horgoș, fost Prof. Univ. Dr. la USAMVB Timișoara n.r.), care a venit de la Arad special să mă vadă, și pe care, normal, l-am prezentat echipei. Acum ne-am apucat de lucru, am făcut deja planul pentru zilele următoare, ce o să testăm în fiecare zi, detalii tehnice etc., și am pregătit prezentarea pe care o s-o facem sâmbătă, 6 mai, în ziua semifinalei, când o să prezentăm soluția noastră în conducerea autonomă”, a mai spus Ionuț. 

Așadar, sâmbătă, noi știm deja cui o să ținem pumnii și mai știm și pe cine o să votăm (ȘI dumneavoastră îi puteți susține cu un vot AICI, vă rugăm, vă rugăm și mai gata chiar cu drag insistăm) pentru Premiul de Popularitate, care va fi anunțat duminică, 7 mai,  în ziua finalei, când, de altfel, vor fi anunțați și câștigătorii. 

Până atunci, cine știe, poate ne luăm ceva răgaz să-i răsfoim pe Fichte, Stirner, Nietzsche, Heidegger, Foucault, Derrida, Deleuze... nu de alta, dar celălalt frate Horgoș, Andrei, este student la Filozofie în cadrul aceleiași Universități din Tesalonic și nu se știe „ca pământul”, cum e o vorbă ardelenească, când o să ne dea de scris. 

Și pentru a încheia oarecum în concordanță cu titlul articolului, vă așezăm la suflet o imagine tare dragă nouă... a celor doi frați, un pasionat de robotică și un filozof, cântând adesea în strana bisericii unde tatăl lor slujește. Din păcate, ei sunt ”Diaspora” noastră cea plină de dor și drag

N-ați uitat, da? Rugămu-vă a da un click pe link-ul de mai sus și a le da un VOT. Nu de alta, dar în aceste zile, fiul unui preot arădean este în Echipa de robotică a Greciei, prezentă la Concursul Internațional ” Bosch Future Mobility Challenge” de la Cluj. 



Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

06.05.2023 13:36
Larisia Horgos
Dintre zidurile cetatii Aradului se aude un glas dulce al scriiturii care ne spune intotdeauna doar de bine, de oameni deosebiti, de fapte vrednice de lauda, de intamplari care ne fac sa ne oprim din citit pentru a ne minuna de cata emotie pot sa transmita, de lucruri frumoase care ne raman in suflet ca o oaza de lumina si de hrana in desertul acesta uscat al vremurilor pe care le traim. Este precum ingerul trimis sa ajute de fiecare data si la timpul potrivit pe cel care are nevoie "sa fie aruncat primul dupa tulburarea apei in scaldatoarea Vitezda". Si spui usurat: Slava lui Dumnezeu pentru toate! Cand stii cata munca e in spatele unui articol nu ai cum sa fii decat recunoscator, pentru ca, mai ales pentru cei din diaspora, e o alinare a dorului si o legatura permanenta cu Acasa... Ne bucuram ca nu am fost uitati de cei din Cetate, va multumim pentru timp, pentru implicare, pentru dragoste si promitem sa va imbogatim gradina personala a Glasului cu un maslin din frumoasa, albastra si insorita Ellada...
Va imbratisam si va dorim toate cele bune! Va iubim mult!
03.05.2023 22:16
Sebastian Horgoș
Mulțumim mult drăgă prietenă !