Național Social Cultură Ultima oră
Preotul care a tradus zeci de mii de documente unice în lume de la Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului, desemnat Cetățean de onoare al Brașovului
Preotul care a tradus zeci de mii de documente unice în lume de la Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului, desemnat Cetățean de onoare al Brașovului
27/03/2023 ⋅ 1 comentarii

Părintele Prof. Dr. Vasile Oltean, traducătorul a zeci de mii de documente unice în lume de la Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului, a fost desemnat Cetățean de onoare al Brașovului. 

 Părintele Vasile Oltean a primit din partea primarului Allen Coliban diploma de Cetățean de onoare al Municipiului Brașov, pentru activitatea sa de filolog, muzeograf, profesor și teolog, în cadrul unei ceremonii organizate miercuri, 22 martie 2023, la Centrul Cultural Apollonia Hirscher.

„Un gest de normalitate, părintele este un simbol al orașului nostru”, este unul dintre comentariile locuitorilor din Brașov care, de altfel, este în asentimentul multor altora.

Acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Brașov preotului Vasile Oltean a fost aprobată de Consiliul Local în ședința din 28 februarie. 

Preotul prof. dr. Vasile Oltean a condus timp de aproape jumătate de secol Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului și a lucrat la muzeul acesteia, unde a scos la iveală și a tradus zeci de mii de documente unice în lume. El și-a dedicat o bună parte din viață promovării muzeului, în care se află cea mai bogată colecție de documente vechi românești, peste 30.000, alături de 6.000 de cărți vechi.

 Cu ajutorul său, Muzeul Prima Școală Românească a devenit un important punct de atracție turistică pentru Brașov și a contribuit la dezvoltarea comunității culturale locale. Preotul Vasile Oltean are o activitate impresionantă ca filolog, muzeograf, profesor și teolog, iar activitatea publicistică acoperă peste 1.000 de articole în reviste de specialitate și publicații din țară, studii, volume de cercetare axate mai ales pe tradițiile și limba românească din Șcheii Brașovului.


Foto: Primăria Municipiului Brașov / Facebook

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

30.03.2023 08:41
Florina Popovici
Felicitari!