Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră
(FOTO) Liturghie Arhierească la Mănăstirea Hodoș-Bodrog în Duminica Sfântului Ioan Scărarul
(FOTO) Liturghie Arhierească la Mănăstirea Hodoș-Bodrog în Duminica Sfântului Ioan Scărarul
26/03/2023 ⋅ 0 comentarii

„O, om, ce mari răspunderi ai / de tot ce faci pe lume, / de tot ce spui în scris sau grai, / de pilda ce la alții dai, / căci ea, mereu, spre iad sau rai / pe mulți o să îndrume. / Scrii un cuvânt… cuvântul scris / e-un leac sau o otravă, / tu vei muri, dar tot ce-ai scris / rămâne-n urmă drum deschis / spre moarte sau spre paradis, / spre ocară sau slavă.”

Deloc greu de recunoscut versurile de mai sus, ale poeziei „O, OM!” a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul și deloc greu de intuit de ce le-am așezat în această Duminică întru începutul acestui articol. Pentru că, lucid și limpede ca un izvor de munte, ne vorbesc despre responsabilitatea incontestabilă pe care o avem în fața lui Dumnezeu pentru toate cele ale noastre gândite, scrise, înfăptuite... prin care „arătăm o cale”: „calea ta / în urma ta nu piere, / e cale bună sau e rea, / va prăbuși sau va-nălța, / vor merge suflete pe ea / spre cer sau spre durere”. 

Ca pe o scară. O scară a Raiului sau o scară a iadului. 

Timpul acestei zile, bogat cu asupra de măsură în toate ale sale. Suntem deja în a patra Duminică din Postul Paștelui, iar popasul duhovnicesc al zilei ne-a fost la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, unde Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească. 

Biserica ne-a așeazat astăzi în fața unui ospăț la care și numai privind nu ne putem decât deopotrivă cutremura și bucura. Această a patra Duminică din Postul către Înviere se numește Duminica Sfântului Ioan Scărarul. Un Sfânt care, prin lucrarea sa „Scara Raiului”, vine și exemplifică întocmai versurile Sfântului Ioan Iacob, încă înainte de vremea ca ele să fi fost scrise. În 30 de trepte ne arată Sf. Ioan Scărarul nouă, mirenilor și monahilor, cum ar trebui să fie viețile noastre. Nu ca o „scară” a Raiului care trebuie cucerită treaptă cu treaptă, ci ca un tot unitar, noi având responsabilitatea de a ne afla pe toate cele 30 de trepte ale virtuților în același timp. Sunt, de ce nu, un fel de manual de utilizare a libertății personale în tot timpul și în tot locul. 

Cum spuneam, ospățul acestei zile, cu asupra de măsură: căci de ne uităm spre calendar vedem și Odovania praznicului Bunei Vestiri, și Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil, și pe Sfinții 26 de mucenici din Goția/Dacia și Sf. Mc. Montanus preotul dimpreună cu soția sa, Maxima, iar de privim spre citirile scripturistice ale zilei aflăm Fericirile și minunea Vindecării lunaticului, care ne dezvăluie că „toate sunt cu putinţă celui ce crede”.

În Cuvântul de învățătură așezat la sufletele credincioșilor care astăzi au luat calea Mănăstirii Hodoș-Bodrog, Preasfințitul Părinte Emilian a vorbit despre treptele Scării Sfântului Ioan, îndemnând la cultivarea virtuților și săvârșirea binelui pe calea către Înviere. 

„După praznicul plin de bucurie și de har al Bunei Vestiri, astăzi am venit la această mănăstire pentru a mai consolida o treaptă a virtuților pe scara pe care urcăm spre praznicul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, dar și pe scara vieții noastre către Împărăția lui Dumnezeu. 

Biserica a rânduit etapizat ca noi să ne aducem aminte de înaintașii noștri, de cei care prin scrierile lor ne-au ajutat și ne ajută ca noi să înțelegem mai bine Cuvântul lui Dumnezeu. 

Pomenim astăzi pe unul dintre Părinții noștri, pe Sfântul Cuvios Ioan Scărarul, care a trăit la sfârșitul sec. al VI-lea și începutul sec. al VII-lea, stareț al Mănăstirii Sfânta Ecaterina din Muntele Sinai, cu o bogată viață duhovnicească și care, prin harul și înțelepciunea dobândite de la Dumnezeu, ne-a lăsat lucrarea Scara, scrisă în 30 de trepte, după numărul anilor Mântuitorului până la ieșirea la propovăduire. Trepte pe care ne îndeamnă să urcăm către Împărăția lui Dumnezeu. Această Scară este simbolizată mai întâi de Sfânta Cruce, pe care Mântuitorul S-a răstignit pentru păcatele noastre și care face legătura între pământ și Cer. Cruce pe care ne îndeamnă să ne-o asumăm ca dar al Vieții, ca dar al harului lui Dumnezeu și să trecem peste toate încercările și ispitele care ne sunt înainte și să dobândim viața veșnică. 

Dacă ne uităm în cuprinsul Scării alcătuite de Sfântul Ioan Scărarul, ea reprezintă un îndemn nu numai pentru călugări ci și pentru mireni pentru cultivarea virtuților. Lepădarea de lume nu este doar o necesitate pentru călugări ci și pentru cei din lume, după îndemnul Mântuitorului de a nu pune mai presus de suflet, de Dumnezeu grijile sau bogățiile lumii. 

Ne îndeamnă Sfântul Ioan Scărarul să nu ne împătimim cu lucrurile lumești, să nu ne întristăm peste măsură pierzându-ne nădejdea în dragostea lui Dumnezeu. Ne îndeamnă pe toți la ascultare de cuvântul lui Dumnezeu, ne învață despre pocăință, ca atunci când greșim în fața lui Dumnezeu și a oamenilor să ne recunoaștem greșeala și să ne îndreptăm. Amintește de bucuria plânsului, pentru că rugăciunea și postul trebuiesc însoțite de lacrimi, ca urmare a părerii de rău pentru faptul că L-am supărat pe Dumnezeu, că i-am întristat pe oameni prin neiubire. Tot Sfântul Ioan ne îndeamnă să nu ținem minte răul  pe care ni l-au făcut oamenii: să uităm și să iertăm și să ne comportăm cu dragoste, cu blândețe și să ne ferim de grăirea de rău. Grăirea de rău și clevetirea se combat cu rugăciunea, cu gândul bun, cu dragostea, cu evlavia față de Dumnezeu și respectul față de ceilalți, pentru că fiecare, în felul său, caută să se mântuiască, să facă binele, iar de nu va face aceasta, să lăsăm judecata în seama Lui Dumnezeu. Mai vorbește Sfântul Ioan despre minciună, trândăvie, iubirea de bani și de avuții, toate acestea putând fi combătute prin vorbirea frumoasă, creștinească, fără a ne atașa de valorile materiale. Ne mai îndeamnă la nesomn și rugăciune, la starea de priveghere. Ne mai învață despre blândețe, simplitate, nerăutate și viclenie.

Așadar, în această a patra Duminică din Postul Mare, cu gântul către Înviere, urcăm treaptă cu treaptă scara acestui post și totodată scara vieții. Să ne ajute Dumnezeu să cultivăm virtuțile, să ne înțelegem, să facem binele pe care îl dorim și care ne întărește existența noastră pe calea către viața veșnică și să fim misionari ai Bisericii.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

În numele Părintelui Stareț, al obștei și credincioșilor, Părintele Protosinghel Nicolae Tang a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezența deloc întâmplătoare în această a patra Duminică din Post la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, amintind totodată că Preasfinția Sa cu atât mai mult este îndreptățit să vorbească despre Scară, deoarece a viețuit în Sfânta Mănăstire Neamț, loc binecuvântat în care a fost tipărită pentru prima dată în limba română lucrarea Sfântului Ioan Scărarul. 

26 martie 2023, Duminica Sfântului Ioan Scărarul, Liturghie Arhierească la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, un timp care, prin toată bogăția sa duhovnicească, ne-a reamintit ce mari răspunderi avem prin fiecare faptă așezată pe „scara” vieții, pentru „că roada luminii e în orice bunătate, dreptate și adevăr, încercând ce este bineplăcut Domnului, iar tot ce este pe față se descoperă prin lumină, căci tot ceea ce este descoperit lumină este” (Efeseni 5, 8-19).


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.