Național Sănătate Ultima oră
Astăzi este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei
Astăzi este  Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei
24/03/2023 ⋅ 0 comentarii

În fiecare an, data de 24 martie este dedicată marcării Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, prilej cu care se atrage atenția faptului că tuberculoza este una dintre cele mai frecvente boli contagioase, care continuă să reprezinte o problemă de sănătate publică în întreaga lume din cauza multiplelor implicații pe care le are la nivel de individ și societate.

Data de 24 martie a fost aleasă de Uniunea Internaţională Împotriva Tuberculozei, în 1982, ca zi internaţională dedicată eradicării bolii, deoarece la 24 martie 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC, un proces ce a deschis calea spre diagnosticare şi vindecare.

Tuberculoza reduce drastic calitatea vieții bolnavului, ca urmare a afectării plămânilor și, uneori, a altor organe, în anumite cazuri putând duce chiar la deces. Boala se transmite de om la om prin strănut, tuse sau salivă, astfel că membrii familiei, prietenii sau colegii de muncă ai unei persoane cu tuberculoză se pot îmbolvi, la rândul lor. Din acest motiv, uneori, o persoană cu tuberculoză se poate simți stigmatizată și izolată de către anturaj, ceea ce poate cauza o suferință psihică ce se adaugă suferinței cauzată de boală. Incapacitatea de a munci pe durata tratamentului până la vindecare poate cauza dificultăți materiale pacientului și familiei.

Cu toate că, în ultimele două decenii, România a înregistrat o reducere importantă a cazurilor de tuberculoză (de la 159 de cazuri la 100.000 de locuitori în 2003, la 39,8 cazuri la 100.000 locuitori în 2021), țara noastră continuă să ocupe primul loc în UE la numărul de cazuri noi și recidive.

Institutul de Sănătate Publică se alătură eforturilor globale de combatere a tuberculozei fiind partener al Ministerului Sănătății în proiectul ROU-T-MOH ”Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România” prin intermediul căruia s-a consolidat capacitatea laboratoarelor, din mai multe județe ale țării, de a diagnostica tuberculoza multidrog-rezistentă.

Diagnosticată și tratată la timp, tuberculoza poate fi vindecată. Discutați cu medicul dumneavoastră de familie în cazul în care aveți simpome precum tuse care persistă mai mult de 3 săptămâni, dureri în piept, dificultăți de respirație, scădere în greutate nejustificată, transpirații nocturne, oboseală.

Care sunt metodele prin care puteți preveni îmbolnăvirea, pentru dumneavoastră și cei din jur?

  • vaccinarea copiilor cu vaccinul anti-tuberculoză BCG;
  • menținerea unui sistem imun sănătos;
  • acoperirea nasului și gurii în momentul strănutului sau tusei;
  • spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun;
  • aerisirea frecventă a încăperilor și evitarea spațiilor aglomerate.
  • Fiecare dintre noi poate contribui la limitarea răspândirii tuberculozei.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.