Național Ultima oră Externe
Academia Română salută adoptarea sintagmei „limba română” ca denumire a limbii oficiale în Republica Moldova
Academia Română salută adoptarea sintagmei „limba română” ca denumire a limbii oficiale în Republica Moldova
22/03/2023 ⋅ 0 comentarii

Academia Română salută hotărârea adoptată de Parlamentul Republicii Moldova, în data de 16 martie, pentru impunerea sintagmei "limba română" ca denumire a limbii oficiale în toate domeniile vieţii culturale şi ştiinţifice, precum şi în toate documentele legislative şi administrative.

„Fundamentată ştiinţific, susţinută cu argumente incontestabile, sintagma "limba română", clară şi univocă, spre deosebire de celelalte denumiri vehiculate până în prezent ("limbă moldovenească", "limbă de stat", "limbă oficială" sau "limbă maternă"), pune pregnant în evidenţă legăturile istorice şi culturale existente dintotdeauna între românii trăitori de o parte şi de cealaltă a Prutului, legături bazate pe origine, pe istorie şi pe aspiraţii comune”, transmite Biroul Prezidiului Academiei Române.

Adoptarea hotărârii Parlamentului Republicii Moldova de impunere a sintagmei ”limba română” în învăţământ, în ştiinţă şi cultură, în administraţie şi justiţie reprezintă, potrivit Academiei, "un act important, un semnal decisiv în vederea recunoaşterii în plan european a unităţii noastre culturale”.

„În acelaşi timp, această hotărâre implică aprofundarea colaborării dintre Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, întrucât apărarea, cultivarea şi promovarea limbii şi literaturii române, a istoriei naţionale, este obiectiv statutar principal pentru cel mai înalt for ştiinţific, cultural şi de consacrare din ţara noastră”, se mai arată în același comunicat.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.