Când un copil de 14 ani ajunge să spună ”Duceți-mă oriunde, numai acasă nu!”, acolo nu poate fi vorba decât de o poveste dură pe care doar oamenii cu suflet bun și cu spirit civic ar dori nu doar să o audă ci și să facă un pas concret pentru a ajuta respectivul copil spre acel ”oriunde” visat de el doar pentru a scăpa, de exemplu, de bătăile unui tată vitreg.
Într-o lume în care violența, din păcate, este la ordinea zilei se poate lesne întâmpla să fii martorul unui caz de abuz asupra unui copil. Desigur, poți trece liniștit mai departe și să te faci că nu vezi sau, în cel mai fericit și de dorit caz, vei vrea să ajuți. Nu de mult, cineva care asistase la un caz violență asupra unui adolescent ne-a sunat să ne întrebe cum ar trebui să procedeze pentru a-l ajuta. Chiar și noi cu greu ne-am amintit că este un număr de urgență care poate fi apelat în astfel de cazuri.
Telefonul Copilului, 983!
Pentru sesizarea situaţiilor în care sănătatea şi siguranţa unui copil este pusă în pericol, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din fiecare județ dispun de un serviciu specializat, Telefonul de Urgență 983 – Echipa Mobilă. Trebuie știut faptul că numărul de telefon 983 poate fi apelat non-stop de orice persoană care doreşte să semnaleze cazuri de copii abuzaţi, neglijaţi, aflaţi în situaţie de risc sau în dificultate, situaţii de abuz fizic, emoţional, sexual, neglijare şi exploatare a copilului, a victimei violenței în familie, precum și a persoanelor adulte vulnerabil social.
În funcție de județul din care se sună, în fața numărului de urgență 983 se va pune prefixul județului respectiv. De exemplu, la Arad 0257-983, Prahova 0244-983, Constanța 0241-983, Brașov 0268-983 ș.a.m.d.
Te poți implica sau poți trece mai departe
În afara unei conștiințe vii asupra responsabilității pe care fiecare dintre noi o avem față de cei de lângă noi și a unui spirit civic activ, cine te-ar putea obliga să apelezi acel număr? Nimeni. Din fericire, cazul semnalat nouă, prin implicarea altor doi copii si a unui părinte a fost semnalat autorităților și se află în curs de soluționare.
Stăm doar și ne întrebăm, ce s-ar fi întâmplat dacă doi adolescenți nu s-ar fi întrebat într-o seară de ce un copil doarme, la doar 5 grade, într-o mașină părăsită?
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.