Național Ultima oră
Văduvă de veteran de război, sărbătorită la 90 de ani
Văduvă de veteran de război, sărbătorită la 90 de ani
16/03/2023 ⋅ 0 comentarii

Născută pe data de 15 martie 1933, în localitatea Alecuș din județul Alba, într-o familie cu 7 copii, doamna Aurelia Gruiță, văduvă de veteran de război, a împlinit frumoasa vârstă de 90 de ani. 

Cu acest prilej, reprezentanți ai Departamentului relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului au vizitat-o, sărbătorind-o așa cum se cuvine.

 Încă de mică i-a plăcut să învețe, terminând cu rezultate foarte bune școala primară și liceul. La vârsta de 18 ani a fost îndrumată de către preotul satului să urmeze o școală de agricultură, timp de 6 luni. După ce s-a întors în localitatea natală, a fost angajată la o fermă, șef de echipă, acolo unde l-a cunoscut pe viitorul soț, domnul Teodor, care era administrator.

„La început, Teodor mă critica tot timpul la locul de muncă, pentru ca, ulterior, să devenim prieteni și apoi să ne căsătorim. El era cu 10 ani mai mare decât mine, un om foarte deștept și care scria frumos. Și mie mi-a plăcut cartea, dar nu scriam frumos ca el. Îmi povestea adesea de viața petrecută pe front, despre participarea la luptele de la Oarba de Mureș și faptul că a ajuns până în Cehoslovacia. Avea funcția de telegrafist și gradul de caporal. De multe ori, din cauza foamei, erau nevoiți să taie cai și să îi mănânce. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, a trecut cu bine de toate momentele dificile de pe front”, a relatat doamna Gruiță distinșilor invitați. 

Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă domnul Teodor Gruiță a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”, iar în urma ordinelor generale de avansare a ajuns la gradul de plutonier adjutant principal.

Regretatul Teodor Guiță s-a născut în localitatea Asinip din județul Alba, într-o familie cu trei copii, urmând cursurile liceale în localitatea de domiciliu, ulterior Academia de Înalte Studii Comericale, Facultatea de Finanțe, lucrând ca inspector, de unde a ieșit la pensie.

Distinsa văduvă de veteran de război a lucrat la o tipografie, ajungând șef de secție și a ieșit la pensie la vârsta de 55 de ani.

„Am avut o căsnicie fericită, ce a durat 62 de ani, rezultând 2 copii, o fată și un băiat, care au acum 70 de ani, respectiv 67 de ani. De asemenea, am 2 nepoți și 2 strănepoți, care îmi umplu inima de bucurie și cu care mă mândresc”, a mai spus cu emoție doamna Aurelia.

„Venerabila văduvă se bucură de o sănătate foarte bună, făcând mișcare în fiecare zi și având o alimentație sănătoasă. De asemenea, este foarte credincioasă, neexistând zi să nu spună o rugăciune. Vizita noastră a bucurat-o nespus pe distinsa doamnă, fiind foarte emoționată când a văzut haina militară.

La ceas aniversar îi transmitem, încă o dată, multă sănătate și bucurii alături de cei dragi și o asigurăm de întreaga noastră stimă și respect pentru întreaga activitate și viața dedicată familiei.”, a transmis doamna Mirela Florian pentru  Departamentul relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului.

Foto: Răzvan Nae

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.