Național Ultima oră
Veteranul de război Din Dumitru, la 104 ani - o viață trăită în demnitate, cu frică de Dumnezeu și cu respect față de drapelul național și armată
Veteranul de război Din Dumitru, la 104 ani - o viață trăită în demnitate, cu frică de Dumnezeu și cu respect față de drapelul național și armată
14/03/2023 ⋅ 0 comentarii

Senine ne sunt sufletele când veștile și imaginile venite dinspre veterani sunt pline de bucurie și lumină. Sunt acolo, de strajă încă țării, și suntem bogați că îi avem. Noi, bucuroși să vi-i aducem în case prin bunăvoința celor care se îngrijesc să ne dea vești bune. 

Veteranul de război din comuna Broșteni, orașul Costești, județul Argeș a împlinit în data de 10 martie 2023 grozava vârstă de 104 ani - o viață trăită în demnitate, cu frică de Dumnezeu și cu respect față de drapelul național și armată.

,,Vârsta înseamnă înțelepciune dacă ți-ai trăit viața cum trebuie, înseamnă experiență și mister. Nu anii de viață contează ci viața din ochii tăi. Trăiește o viață onorabilă pentru că atunci când îmbătrânești și te uiți în urmă, vei putea să te bucuri a doua oară de ea”, spune veteran de război maior în retragere Din Dumitru. 

„Așa cum promiteam anul trecut, ne-am reîntors din nou la veteranul de război DIN DUMITRU la aniversarea a 104 ani de viață, o viață trăită în demnitate și cu frică de Dumnezeu dar mai ales cu respectul pentru drapelul național și Armată. Vremea parcă a fost cu noi și de data aceasta, lăsându-ne să-l sărbătorim așa cum este de datoria noastră, iar distinsul veteran cu mare nerăbdare aștepta în fața porții musafirii”, ne-a transmis, așa cum de fiecare dată o face, domnul Dan Arsenescu. 

Printre distinșii musafiri așteptați la poartă de veteranul nostru, au făcut parte Asociația Națională a Veteranilor de Război Argeș  împreună cu  Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Argeș reprezentate de președintele Dan Arsenescu, reprezentanți ai umaniștilor argeșeni conduși de domnul Marian  Niță și parohia Broșteni - preot Ion Valeriu. Toți au avut bucuria și onoarea de a-l vizita și felicita pe veteranul de război Din Dumitru, suflet viu al istoriei României.

 Născut  la 10 martie 1919 în satul Smei, com. Costești, jud. Argeș  traversează greutațile dar și bucuriile copilăriei alături de frații săi, primind de la părinți o educație bazată pe respect, cinste și corectitudine.

 De mic copil a fost lăsat în grija mamei, tatăl său plecând pe frontul din 1916, astfel având insuflată dragostea pentru armată și țară, hotărăște ca  la vârsta de aproximativ 18 ani să plece voluntar cu Reg. 1 V.M., sub comanda colonelului Pompeius Demetrescu.

 Luptă pentru eliberarea părţilor centrale şi sudice ale Basarabiei dar și la   campania Armatei a 4-a pentru cucerirea Odessei, desfăşurată de la începutul lunii august şi până la mijlocul lunii octombrie 1941, este rănit în brațul stâng și evacuat la Alba Iulia în cadrul Spitalului de Campanie.

Dupa aproximativ 8 ani de zile de front, rănit fiind, este lăsat la vatră.

Drept recunoștință pentru faptele de arme săvârșite pe câmpurile de bătălie, distinsul veteran a fost avansat la gradul de maior, prin ordinele generale succesive emise de Ministerul Apărării Naționale, după anii 1990.

De asemenea, a fost decorat cu „Medalia Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.

 „La despărțire ne-am promis din nou sa fim împreună și la cealaltă sărbătorire a sa.Tuturor celor care au fost lângă noi dar și celor care au făcut ca acest eveniment să fie unul remarcabil,vă mulțumim! La mulți ani nea Ticuță!”, a mai spus domnul Dan Arsenescu.

Mulți ani cu sănătate și ajutor de la Dumnezeu, domnule Din Dumitru!


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.