Național Ultima oră Externe
Certificatul de înscriere pentru „Tradiții de creștere a cailor lipițani” pe Lista UNESCO, prezentat oficial
Certificatul de înscriere pentru „Tradiții de creștere a cailor lipițani” pe Lista UNESCO, prezentat oficial
10/03/2023 ⋅ 0 comentarii

Certificatul de înscriere pentru „Tradiții de creștere a cailor lipițani” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității a fost prezentat joi, 9 martie, oficial de către secretarul UNESCO Convenția pentru protecția patrimoniului cultural imaterial, Tim Curtis, ambasadorilor a 8 țări - Austria, Bosnia-Herțegovina, Croația, Ungaria, Italia, România, Slovacia și Slovenia - în care acest patrimoniu este menținut activ continuu. Anunțul a fost făcut de doamna Simona-Mirela Miculescu, delegatul României la UNESCO.

Decizia de înregistrare a articolului a fost adoptată la 1 decembrie 2022, la cea de-a 17-a ședință a Comitetului Interguvernamental pentru conservarea patrimoniului cultural imaterial al UNESCO din Rabat, Maroc.

Acest nou element al patrimoniului cultural imaterial național este reprezentat de un set de cunoștințe, practici și abilități legate de creșterea, îngrijirea și instruirea cailor lipițani. Acestea se adaugă unei serii de practici culturale și sociale dezvoltate de comunitățile de reproducere prin ritualuri tradiționale, evenimente, competiții și activități meșteșugărești specifice.

Această inscripție este un model de cooperare multinațională pentru a păstra un element comun al patrimoniului cultural imaterial.


Foto: Regia Națională a Pădurilor - Romsilva / Simona-Mirela Miculescu 


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.