Național Religie Ultima oră
Părintele Ilie Cleopa va avea o casă memorială în satul natal
Părintele Ilie Cleopa va avea o casă memorială în satul natal
25/02/2020 ⋅ 0 comentarii

Duminică, 16 februarie, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vizitat, conform Doxologia, comunitatea parohială ”Sfântul Ierarh Nicolae” din Suliţa, după care a mers la biserica de cimitir cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Parohiei Suliţa II.

Acolo, Ierarhul a oficiat slujba Trisaghionului pentru Părintele Cleopa Ilie și pentru părințiii săi trupești Alexandru și Ana monahia, după care s-a îndreptat la casa unde s-a născut Părintele Ilie Cleopa, exprimându-și nădejdea ca în viitorul apropiat să fie amenajată acolo ”o casă memorială în care să rămână neșterse în amintirea credincioșilor chipul și viața Părintelui Cleopa”.

Viaţa Părintelui Cleopa

După ce a urmat cursurile şcolii primare din satul natal, a ucenicit trei ani la schimonahul Paisie Olaru. S-a alăturat obştii Schitului Sihăstria în decembrie 1929. A fost tuns în chipul călugăresc în data 2 august 1937, primind numele Cleopa. În anul 1945 a devenit egumen la Schitul Sihăstria, ridicat la rang de mănăstire în 1947, prilej cu care protosinghelul Cleopa Ilie a fost hirotesit arhimandrit. Nu a trecut multă vreme şi s-a retras în munţi, timp de şase luni, din cauza prigoanei regimului comunist. Când a revenit, a fost numit stareţ al Mănăstirii Slatina, Suceava, unde a închegat o obşte de peste 80 de călugări.

Anii de linişte s-au risipit deîndată ce Securitatea l-au urmărit din nou, astfel că părintele Cleopa s-a refugiat în Munţii Stânişoarei, împreună cu ieromonahul Arsenie Papacioc. A fost adus la Mănăstirea Slatina, după doi ani, din ordinul patriarhului Justinian Marina, iar în anul 1956 a revenit la Mănăstirea Sihăstria, de unde s-a retras iarăşi pentru a treia oară în munţii Neamţului. A pustnicit cinci ani, apoi s-a întors la aşezământul monahal de la Sihăstria, în anul 1964, ca duhovnic al obştii, unde a povăţuit şi a predicat neobosit, cu multă dragoste atât călugări, cât şi mireni, mai bine de trei decenii. 

A trecut la cele veşnice în 2 decembrie 1998 la Mănăstirea Sihăstria.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.