Național Social Cultură Comunicate de Presă Ultima oră
”Au încercat să ne îngroape, dar nu au știut că suntem semințe” - Marșul Memoriei Martirilor Închisorilor Comuniste va avea loc joi
”Au încercat să ne îngroape, dar nu au știut că suntem semințe” - Marșul Memoriei Martirilor Închisorilor Comuniste va avea loc joi
03/03/2023 ⋅ 0 comentarii

”Au încercat să ne îngroape, dar nu au știut că suntem semințe” - Joi, 9 martie va avea loc Marșul Memoriei Martirilor Închisorilor Comuniste.

În fiecare an, în data de 9 martie sunt comemorați foștii deținuți politici din România, din perioada 1944-1989, precum și toate victimele regimului comunist din acea perioadă. Conform AFDPR, în această perioadă, peste 2.000.000 de români au trecut prin gulagul românesc, incluzând persoanele încarcerate ori deportate.

𝐕𝐚̆ 𝐢𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐦 𝐚𝐥𝐚̆𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐧𝐨𝐢 𝐉𝐨𝐢, 𝟗 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑, 𝐥𝐚 𝐮𝐧 𝐬𝐜𝐮𝐫𝐭 𝐌𝐚𝐫𝐬̦ 𝐚𝐥 𝐌𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐞𝐢, 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐧𝐞 𝐚𝐫𝐚̆𝐭𝐚 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐬𝐢 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚 𝐟𝐚𝐭̦𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐮 𝐚𝐯𝐮𝐭 𝐜𝐮𝐫𝐚𝐣𝐮𝐥 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐞 𝐢̂𝐦𝐩𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐞𝐚𝐬𝐜𝐚̆ 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐬𝐭 𝐜𝐫𝐢𝐦𝐢𝐧𝐚𝐥, 𝐜𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢, 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐜𝐡𝐢𝐚𝐫 𝐜𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐯𝐢𝐞𝐭̦𝐢𝐢 𝐥𝐨𝐫, 𝐬𝐚𝐥𝐯𝐚̂𝐧𝐝 𝐚𝐬𝐭𝐟𝐞𝐥 𝐝𝐞𝐦𝐧𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐧𝐞𝐚𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐬𝐜.

𝐌𝐚𝐫𝐬̦𝐮𝐥 𝐯𝐚 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐀𝐫𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐓𝐫𝐢𝐮𝐦𝐟 (zona stația RATB pe partea Parcului Herăstrău) la 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟗:𝟎𝟎 și se va încheia la 𝐌𝐨𝐧𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐀𝐫𝐢𝐩𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐏𝐢𝐚𝐭̦𝐚 𝐏𝐫𝐞𝐬𝐞𝐢 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐞. La monumentul dedicat Rezistenței Anticomuniste, se vor depune flori, se vor aprinde candele și se va rosti o rugăciune. Se va citi o lista simbolică cu 100 de nume de foști deținuți politic și se va ține un moment de reculegere. Vă recomandăm să veniți cu flori, candele și într-o ținută de culoare închisă.

"Aiud sau Robi si Sfinți.

Pitești sau Răstignirea unei Generații.

Gherla sau Împărăția Morții.

Târgu Ocna sau Lumina din răni.

Jilava sau Pântecele Chitului.

Canalul morții.

Minele Cavnic si Baia Sprie sau Robii din Adâncuri.

Periprava sau Cimitirul de la Capăt de țară.

Rezistența din Munți sau haiducii Secolului XX.

Aruncați zeci de ani în temnițe ucigașe, împușcați în munți sau deportați în lagărele morții din Siberia, românii au pătimit pentru credința în Dumnezeu și în rostul creștin al acestui neam. Lupta lor n-a fost una politică. Ea nu s-a purtat, în ultimă instanță, cu ighemonii acestui veac, ci cu înseși puterile, începătoriile și stăpâniile întunericului. Și pătimirile lor i-au învrednicit de har, căci "suferințele pe cruce, celor răstigniți li se prefac în izvor de daruri neajunse pentru alții (Arhim. Sofronie Saharov)".

Ei sunt NOII MARTIRI ai pământului românesc."

(din albumul "Fericiți cei prigoniți, martiri ai temnițelor românești")

"Sfinții Închisorilor", alături de Asociația NEAMUNIT, vom întreprinde acest marș asemenea unei călătorii către noi înșine. Către trecutul nostru, dar mai ales către înțelegerea viitorului pe care suntem chemați să ni-l croim. În duhul tuturor mărturisitorilor, martirilor și luptătorilor Neamului Românesc din secolul XX, vă invităm la regenerare prin unitate și prin conștientizarea exemplului de curaj și credință al înaintașilor noștri, au transmis organizatorii.

Excelsior Patria!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.