Național Utile Diverse
Șoferii care refuză testarea pentru alcool sau substanțe psihoactive vor rămâne fără permis
Șoferii care refuză testarea pentru alcool sau substanțe psihoactive vor rămâne fără permis
27/02/2023 ⋅ 0 comentarii

Polițiștii rutieri au noi atribuții, astfel că șoferilor, care refuză testarea pentru alcool sau substanțe psihoactive, li se va putea retrage permisul fără a mai avea drept de circulație pentru cel puțin 12 ore. Asta prevede o modificare a Codului Rutier care a intrat în vigoare de curând, potrivit stiri.tvr.ro.

Schimbarea codului rutier a venit de la sine, după nenumărate situații penibile la un control în trafic și după ce în instanțe s-au strâns munți de dosare depuse de șoferii prinși băuți sau drogați la volan. Acum, cel care refuză testarea nu mai are dreptul să conducă până când primește rezultatul analizelor de sânge.

Polițistul poate dispune retragerea permisului auto „până la ora 8.oo a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore". În acest caz, titularul permisului auto va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, însă fără drept de circulație.

”Eram și în situații ridicole în care se putea constata că șoferul era într-o stare vizibilă de ebrietate, el refuza testarea cu aparatul etilotest, era de acord cu recoltarea de probe biologice, iar polițistul era nevoit să-i rețină permisul de conducere, dar cu drept de circulație pentru că nu cunoștea rezultatul probelor”, a declarat Cosmic Andreică, preşedinte a Sindicatului Europol.

”Se aplică această măsură de retragerea dreptului de a conduce doar pentru câteva ore, perioadă în care exista suspiciunea că ei se află sub influența alcoolului sau a drogurilor. De a doua zi ei pot conduce până sosește rezultatul”, a declarat Cătălin Codescu, preşedinte la Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România.

”E foarte bine. Consider că nu e bine să consumi alcool la volan”, spune o persoană.

”Nu e tocmai ok pentru că dacă e doar așa...că se uita la tine...nu îți poți da seama de foarte multe lucruri. Prima impresie poate fi înșelătoare”, a declarat o altă persoană.

Înșelătoare sau nu, cert este că polițiștii au de acum acest drept.

”În primul rând, nu se vor mai deschide dosare penale cu nemiluita, ci lucrurile vor fi reglate, să spunem așa, de Poliția Rutieră, și cel mult de spitalul în care a fost ridicată acea probă. Nu se vor mai deschide dosare penale, ci vor rămâne sub sancțiunea contravențională. În același timp, să spunem că o persoană care ar avea 0.38 la mie și care e posibil să aibă peste 0.80, în funcție de conformația fiecăruia, nu va mai fi lăsată pe drumurile publice să conducă o mașină”, a explicat Adrian Cuculis, avocat.

O altă modificare adusă la Codul Rutier le permite polițiștilor de frontieră să verifice daca șoferul care intră sau iese din țară se regăsește pe lista celor cu permise reținute sau cu alte sancțiuni primite în trafic. Fie că e vorba de un tractor sau tramvai.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.