Național Social Cultură Life Ultima oră Externe
România și Moldova au primit Certificatul de înscriere a „Artei cămășii cu altiță” în Patrimoniul UNESCO
România și Moldova au primit Certificatul de înscriere a „Artei cămășii cu altiță” în Patrimoniul UNESCO
22/02/2023 ⋅ 0 comentarii

Certificatul de înscriere a „Artei cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității a fost înmânat astăzi oficial delegatelor permanente ale celor celor două țări pe lângă UNESCO, ambasadoarele Simona-Mirela Miculescu și Corina Calugaru, de către secretarul Convenției UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, Tim Curtis.

Decizia de înscriere a elementului a fost adoptată la 1 decembrie 2022, în cadrul celei de-a 17-a Sesiuni a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, desfășurată la Rabat, Maroc. 

Dincolo de recunoașterea unanimă a importanței acestei arte tradiționale unice, emblematice pentru identitatea noastră națională, prezența iei pe Lista reprezentativă asigură o mai bună protejare și transmitere din generație în generație a elementului. Succesul repurtat la Rabat, precedat de o intensă campanie diplomatică a României și Republicii Moldova la nivelul UNESCO și în capitalele statelor membre, este rodul muncii de echipă a experților și a diplomaților dar, în primul rând, al eforturilor neobosite ale comunităților de artizani și ale asociațiilor de promovare a acestora, fără de care acest simbol identitar unic nu ar fi putut să figureze astăzi pe Lista patrimoniului cultural imaterial.  


Foto: Romania at UNESCO


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.