Național Social Cultură Religie Ultima oră
Mărturisitorii din temnița de la Târgu Ocna, comemorați la 71 de ani de la înveșnicirea lui Valeriu Gafencu – „Sfântul Închisorilor”
Mărturisitorii din temnița de la Târgu Ocna, comemorați la 71 de ani de la înveșnicirea lui Valeriu Gafencu – „Sfântul Închisorilor”
18/02/2023 ⋅ 0 comentarii

Cei 80 de mărturisitori plecați spre veșnicie la Penitenciarul Spital din Târgu Ocna, în deceniul al V-lea  al secolului trecut, au fost comemorați și în acest an, după tradiție, în ziua de pomenire a celui numit ”Sfântul Închisorilor”, Valeriu Gafencu.

Comemorarea anuală închinată lui Valeriu Gafencu şi tuturor deţinuţilor politici din temniţa Târgu Ocna,  avut loc vineri, 17 februarie 2023, sub organizarea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului şi a Fundaţiei Profesor George Manu, și sâmbătă, 18 februarie. 

Ca în fiecare an, comemorarea a avut loc la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Târgu Ocna, în vecinătatea Spitalului Penitenciar, locul în care se află gropile comune și Troiţa foştilor deţinuţi politic din timpul regimului comunist. Acei deținuți care „au transformat închisoarea în biserică și temnița în altar”, după cum frumos spunea la comemorarea de anul trecut părintele arhimandrit Pimen Costea.

Valeriu Gafencu s-a născut la 24 ianuarie 1921 în localitatea Sîngerei, județul Bălți, Basarabia, fiind unul dintre tinerii care au murit în închisorile regimului comunist din România. 

A fost fiul lui Vasile Gafencu, politician român, deputat în Sfatul Ţării din partea Comitetului Executiv al Sfatului Ofiţerilor şi Ostaşilor Moldoveni din Odesa, care la 27 martie 1918 a votat Unirea Basarabiei cu România. Vasile Gafencu a fost deportat în Siberia de forţele de ocupaţie sovietice în toamna lui 1940.

La 20 de ani, în toamna anului 1941, Valeriu Gafencu a fost arestat și condamnat la 25 de ani muncă silnică, deoarece avusese legături cu Frățiile de Cruce, ale căror membri erau urmăriți și arestați, în acea perioadă. Era student în anul al II-lea la Facultatea de Drept și Filosofie din Iași, pe care nu a reușit vreodată să o mai termine, pentru că sfârșitul vieții l-a aflat în închisoare.

Tânărul Valeriu Gafencu a ajuns la Târgu Ocna în decembrie 1949, după ce a trecut prin pușcăriile de la Aiud și de la Pitești.

Din cauza torturilor și regimului de bestialitate din temnițele comuniste, Valeriu Gafencu a ajuns la sanatoriul-închisoare Târgu Ocna într-o stare atât de gravă încât supraviețuirea sa timp de doi ani este considerată, de către mulți, drept o minune. În închisoarea comunistă din Pitești a dobândit boli precum reumatism, TBC pulmonar, osos și ganglionar.

Mulți dintre cei care au fost în preajma lui în ultima parte a vieții sale se consideră fericiți că au avut acest privilegiu, mărturisind că, deși trupul îi era o epavă, din cauza lipsei de hrană, chipul îi era îmbrăcat într-o lumină stranie, nepământeană, pentru că, spun ei, „sufletul și mintea sa nu se despărțeau defel de rugăciune”.

Dumnezeu să îi odihnească în pace pe toți Mărturisitorii din temnițele comuniste!


Foto: Facebook / TODY


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.