Național Cultură Religie Ultima oră
Mitropolitul Bartolomeu Anania, pomenit la Mănăstirea Dragomirna la 12 ani de la trecerea la cele veșnice
Mitropolitul Bartolomeu Anania, pomenit la Mănăstirea Dragomirna la 12 ani de la trecerea la cele veșnice
31/01/2023 ⋅ 0 comentarii

Astăzi, 31 ianuarie, se împlinesc 12 ani de la trecerea la cele veșnice a primului Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, Înaltpreasfințitul Părinte Bartolomeu Anania.

În încheierea celei de-a X ediții a Simpozionului Național „Valori perene în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, desfășurat în 20 ianuarie la Suceava, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a săvârșit slujba Parastasului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Mănăstirea Dragomirna. 

Alături de obștea Mănăstirii Dragomirna condusă de stavrofora Maria Magdalena Gherghina, la momentul comemorativ au luat parte invitații Simpozionului, o delegație a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, precum și membri ai Asociației Şcolare Sucevene pentru Educaţie şi Dezvoltare. Acestora s-au alăturat în rugăciune și nepoții Înaltpreasfinției Sale, inginerul Laurian Anania și Brândușa Munteanu, arhitect. 

„Mă bucur tare mult că am participat la această a X-a ediție a simpozionului și că familia aceasta spirituală a părintelui este adunată în fiecare an la Suceava. Avea un mare dar de a răspândi exemplu, părintele Anania, și ca dovadă că mulți ar fi vrut să-i urmeze exemplul îmi aduc aminte de o întâmplare de la un Crăciun, la care unul din părinți, părintele Andreica, – era tânăr pe vremea aceea –, a venit cu copilul său de 4 ani să prezinte vestea Nașterii Domnului. Mitropolitul a întrebat pe copil: Ei, bravo, ce vrei să te faci când vei fi mare? La care el mândru zice: Eu am să mă fac Bartolomeu.”, a mărturisit Laurian Anania, conform Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Bartolomeu Valeriu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, a fost cunoscut și ca om de cultură, scriitor, poet, eseist și dramaturg al literaturii românești.

S-a născut la 18 martie 1921 în localitatea Glăvile din județul Vâlcea, din tată ardelean și mamă olteancă, fiică de preot. În anul 1942 a fost tuns în monahism cu numele de Bartolomeu, la Mănăstirea Antim din București. Fiind directorul bibliotecii patriarhale, în anul 1958 a fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică şi 10 ani de degradare civică, în baza articolului 209, punctul 1, Codul Penal, „pentru crima de uneltire contra ordinii sociale”. A fost închis până în 1964, când a beneficiat de un decret de grațiere, la Jilava, Pitești și Aiud. Perioada detenției a fost una roditoare în ceea ce privește compunerea mai multor texte, „scrise pe creier”, lucrări pe care le-a publicat în perioada următoare.

Între anii 1965 și 1976, și-a desfășurat activitatea în cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America şi Canada, continuând, în tot acest timp, îndeletnicirea de scriitor. În anul 1966 a publicat poemul dramatic Miorița, apărut la Editura de Stat pentru Literatură și Artă din București. Au urmat peste 40 de volume de literatură.

În anul 1993, a fost numit Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, iar în anul 2006 a devenit Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

La 31 ianuarie 2011, cărturarul și ierarhul Bartolomeu Valeriu Anania a trecut la cele veșnice.

Este și astăzi aproape de semeni prin operele sale literare, prin cuvintele de învățătură și prin activitatea Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, al cărei scop este acela de a-i susține pe tinerii merituoși, dar lipsiți de posibilități financiare, cu burse de studiu din fonduri proprii.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.