Național Social Cultură Religie Ultima oră
Prima Doamnă a României Moderne, comemorată la Solești, locul în care este înmormântată
Prima Doamnă a României Moderne, comemorată la Solești, locul în care este înmormântată
24/01/2023 ⋅ 0 comentarii

Elena Cuza, prima Doamnă a României Moderne, a fost comemorată marți, 24 ianuarie, la Solești, locul în care este înmormântată. 

În memoria Elenei Doamna şi a soţului său, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a fost ţinută o slujbă de pomenire, autorităţile locale au depus coroane de flori la complexul mortuar în care sunt înmormântaţi mai mulţi membri ai familiei Rosetti - Solescu, iar elevi ai Şcolii "Teodor Rosetti" Soleşti au prezentat un program artistic, conform Agerpres. Cum era firesc unui stfel de moment, participanţii la eveniment s-au prins apoi într-o simbolică Horă a Unirii.

„Dacă ne amintim cu toţii, prima unire a fost făcută, e adevărat pentru foarte scurt timp, de către Mihai Viteazul, prin unirea cu forţa a celor trei ţări române. N-a durat foarte mult. Însă, ceea ce e consemnat în istorie ca Mica Unire a fost de fapt Marea Unire a românilor. A fost începutul, actul fundamental al constituirii statului modern român. Dacă ne gândim bine şi mai aruncăm câte un ochi prin cărţile de istorie, vom vedea cât de greu a fost atunci, câţi paşi au trebuit să fie făcuţi pentru ca începutul acestui stat să fie aşezat pe baze noi, moderne. Dacă am aprecia aşa cum trebuie trecutul nostru şi n-am fi aşa de cârcotaşi nici în legătură cu prezentul, am putea vedea ce mare personalitate a fost Elena Rosetti, soţia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, şi cum a contribuit ea, prin atitudinea ei modestă, înţelegătoare, la opera pe care Alexandru Ioan Cuza a săvârşit-o atunci când a fundamentat, a pus temelia statului modern român”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu.

Acesta a mai precizat, conform aceleiași surse, că activitatea organizată la complexul mortuar în care odihneşte Elena Cuza, care a devenit una de tradiţie, ar trebui să capete un caracter mai amplu, pe măsura personalităţii primei doamne a României moderne. 

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.