Național Din Arad Învățământ Cultură Ultima oră
Preșcolarii de la Grădinița Bambi au încins Hora Unirii la Muzeul de Etnografie din Vladimirescu
Preșcolarii de la Grădinița Bambi au încins Hora Unirii la Muzeul de Etnografie din Vladimirescu
23/01/2023 ⋅ 0 comentarii

Cu o zi înainte de sărbătorirea Unirii Principatelor Române, luni, 23 ianuarie 2023, preșcolarii de la Grădinița Bambi din Arad au vizitat Muzeul de Etnografie de la Casa de Cultură din Vladimirescu.

Prichindeii din toate grupele de vârstă, însoțiți de doamnele educatoare, au fost purtați în tainele etnografiei de doamna Maria Aiftincăi, cea care își aduce din plin contribuția la păstrarea tezaurului folcloric național prin colecționarea a sute de costume populare și diverse obiecte populare.

„Doresc să îmi aduc contribuția la păstrarea tezaurului folcloric național, este obiectivul pe care l-am avut în vedere de când m-am apucat de acest demers de colecționare a costumelor. Am peste 800 de costume complete și 400 la care mai lucrez, pentru a le completa. A fost pentru mine mai mult decât o pasiune, a fost un crez, o dorință pe care am avut-o toată viaţa, aceea de a vedea, la un loc, tradiție și port de pe tot cuprinsul țării. Îmi place atunci când văd și Bucovina mea, reprezentată prin port tradițional, și Mehedințiul, și Bihorul sau Hunedoara. Îmi crește inima de mândrie, pentru că sunt puțini cei care se pot lăuda cu un asemenea tezaur. Eu, de câțiva zeci de ani, de când trăiesc în județul Arad, nu mi-am mai cumpărat mobilă, mi-am cumpărat de toți banii costume populare.”, spunea doamna Maria Aiftincăi cu un alt prilej. 

Cu acest prilej, doamna Maria Aiftincăi le-a prezentat copiilor obiectele din muzeu și istoria fiecăruia în parte. Șși cum vizita a avut loc în ziua premergătoare împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, copiii, împreună cu doamnele educatoare și gazda lor, au încins Hora Unirii.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.