Național Ultima oră
Încă doi Veterani de război au ajuns la vârste venerabile: 99 și 100 de ani
Încă doi Veterani de război au ajuns la vârste venerabile: 99 și 100 de ani
20/01/2023 ⋅ 0 comentarii

Încă doi Veterani de război au ajuns la vârste venerabile: domnul colonel (rtr.) Ioan Eșanu a împlinit 99 de ani, iar domnul col. (rtr.) Alexandru Boldescu, 100 de ani.

Veteranul de război colonel în retragere Ioan Eșanu a participat pe front, în anul 1944, cu Regimentul 1 Geniu, structură militară destinată executării lucrărilor de construcții și fortificații. După război a urmat cursurile Școlii Militare de Ofițeri de la Sibiu, cu durata de 2 ani, având ulterior o carieră militară plină de realizări. A ieșit la pensie de la Regimentul 3 Mecanizat din Caracal, unitate cu o veche tradiție în Armata României. S-a căsătorit de la vârsta de 27 de ani și se mândrește acum cu 2 copii și 5 strănepoți. Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă, venerabilul veteran a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Răboi Mondial, 1941-1945”.

Veteranul de război colonel în retragere Alexandru Boldescu a împlinit 100 de ani. S-a născut pe data de 17 ianuarie 1923, în Ploiești, într-o familie cu doi copii.

„Ne șuierau gloanțele de pistol mitralieră pe la cap, dar am ripostat cu succes, folosindu-ne de poziția avantajoasă pe care o aveam. În final, unitatea germana a ridicat steagul alb și s-a predat.”, povestea veteranul, în urmă cu trei ani, reprezentanților Departamentului relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului. 

Pentru faptele de arme săvârșite pe câmpurile de luptă a fost decorat cu Medalia ”Bărbăție și Credință”.

La ceas aniversar, atât reprezentanții DCVP cât și cei ai Ministerului Apărării Naționale au transmis veteranilor multă sănătate și bucurii alături de cei dragi.

Foto: Arhiva DCVP


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.