Național Cultură Ultima oră Externe
Zeci de mii de opere de artă vor ajunge pe Lună. Printre ele se află şi lucrările unor artişti români
Zeci de mii de opere de artă vor ajunge pe Lună. Printre ele se află şi lucrările unor artişti români
20/01/2023 ⋅ 0 comentarii

Patru capsule ale timpului, pline cu zeci de mii de opere de artă, vor fi trimise pe Lună în programul numit "The Lunar Codex". Printre ele se află şi lucrările unor artişti români. Operele vor fi transpuse în cipuri de dimensiunea unui nasture, care au fost proiectate să reziste milioane de ani, conform stirileprotv.ro.

Prima capsulă a timpului a fost trimisă pe lună în noiembrie anul trecut, de către NASA, cu racheta Artemis 1. Mii de opere transpuse în format electronic au fost îngropate în stratul de rocă lunară, iar alte zeci de mii sunt programate să ajungă în următorii doi ani.

Printre artiştii selectaţi se numără şi Khaled, un tânăr de 21 de ani din Iaşi, care a primit o Menţiune de Onoare, într-o competiţie internaţională de renume pentru două picturi care vor fi trimise pe lună în 2024.

 „Parcă nu-mi vine să cred că două imagini create pe mine vor ajunge atât de departe, la propriu. O idee care m-a marcat profund este aceea că ceea ce îți dorești cel mai mult se află în locul în care ești cel mai puțin dispus să te uiți.", Khaled Matar, conform aceleiați surse.

Şi povestea "Alegere", a scriitorului de science fiction Liviu Surugiu, va urca la bordul aceleiaşi rachete, după ce a fost ales chiar de coordonatorul proiectului, Samuel Peralta, pe care l-a impresionat.

„Este o poveste despre un tată care se află chiar pe lună şi care are o pierdere de memorie Are de ales între a supravieţui sau a renunţa la memoria fiului lui.", a spus Liviu Surugiu. 

Lucrările alese provin din 141 de ţări şi au fost selectate după mai multe criterii. Unele dintre ele au primit onoruri şi premii internaționale.

Scopul proiectului este de a interacţiona cu alte civilizaţii, asemeni cunoscutelor discuri de aur, lansate în misiunile Voyager, la sfârşitul anilor '70, când au fost trimise imagini şi muzică la 20 de miliarde de km de pământ.

Sursa: stirileprotv.ro

Foto: NASA / Keegan Barber

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.