Filarmonica Arad îi așteaptă pe arădeni, joi, 19 ianuarie, de la ora 19.00, la un spectacol special, care va aduce în fața publicului coruri celebre din opere.
Cu dirijorul Mihnea Ignat la pupitrul orchestrei și cu Robert Daniel Rădoiaș la conducerea corului, filarmoniștii îi invită pe arădeni să ia parte la un concert care îi va avea în centrul atenției pe Giuseppe Verdi și Pietro Mascagni. În programul concertului de joi, 19 ianuarie, se vor regăsi Preludiu la Actul I din opera La Traviata, Noi siamo zingarelle (La Traviata), Coro di Mattadori (La Traviata), Uvertura la opera Nabucco, Gli arredi festivi…I candidi veli…(Nabucco), Va pensiero…(Nabucco), Uvertura la opera Forta Destinului, Vedi le fosche notturne… (Il Trovatore) și Gran Finale Secondo (Aida) – toate compuse de Giuseppe Verdi, respectiv Gli aranci olezzano… și Intermezzo din Cavalleria Rusticana, compusă de Pietro Mascagni.
Născut la Craiova în 1980, MIHNEA IGNAT este unul dintre cei mai importanți dirijorii români ai generației sale. În prezent este dirijor principal al Operei Naționale Române din Timișoara și director muzical al Orchestrei Simfonice din Elche (Spania). De asemenea, timp de doisprezece ani (2005-2017) a fost director muzical al Orchestrei Filarmonicii Universității din Alicante (Spania) și în sezonul 2009/2010, dirijor asociat al Orchestrei Simfonice Naționale din Republica Dominicană.
Semifinalist al concursurilor internaționale de dirijat „Donatella Flick” (Londra, 2008) și„Georg Solti” (Frankfurt, 2008), Mihnea Ignat a fost distins în octombrie 2010, cu Premiul Special al Orchestrei, în cadrul Concursului internațional de dirijat „Arturo Toscanini”, desfășurat la Parma (Italia).
Între 2009 și 2014 a lucrat ca asistent al lui Dmitri Kitajenko, cu Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Filarmonicii din München și Orchestra Filarmonicii din Zagreb, printre altele. În aceeași perioadă i-a asistat pe dirijorii Jesús López Cobos (Orchestra Națională a Spaniei) și pe Josep Pons (Teatro del Liceu, Barcelona).
Mihnea Ignat a colaborat de-a lungul timpului ca dirijor invitat cu orchestre precum Orchestra Simfonică Radio din Madrid, Orchestra Simfonică Națională Irlandeză (RTÉ NSO), Orchestra Simfonică Națională a Radiodifuziunii Române, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Filarmonicii „Transilvania” Cluj, Orchestra Sinfonică Regală din Sevilla (Spania), Orchestra Filarmonicii din Zagreb (Croația), Filarmonica Toscanini (Italia), Orchestra Simfonică Castilla și León (Spania), Filarmonica Regală din Galicia (Spania), Orchestra Filarmonicii din Málaga (Spania), Orchestra Simfonică din Murcia (Spania), Orchestra Simfonică din Bilbao (Spania), Orchestra Filarmonică din Sarajevo și Orchestra Simfonică „Reina Sofia” din Madrid. De asemenea, este invitat cu regularitate să dirijeze majoritatea orchestrelor simfonice din România.
Un remarcabil dirijor de operă, între anii 2018 și 2020, Mihnea Ignat a fost dirijor invitat permanent al Operei Naționale Române din București. Cele mai importante momente care au consolidat reputația sa de dirijor de operă includ premiera operei Otello de Giuseppe Verdi la Opera Națională Română din București, în regia lui Giancarlo del Monaco și spectaculoasa producție a operei La Serva Padrona de Giovanni Battista Pergolesi, în regia lui Silviu Purcarete și scenografia lui Dragoș Buhagiar. Dirijează în mod regulat titluri precum Nabucco, Il Trovatore, Aida, La Traviata, Simon Boccanegra, Carmen, Rigoletto, Cavalleria Rusticana, Pagliacci, L’Elisir d’Amore, Madama Butterfly, Nozze di Figaro sau Don Giovanni.
Mihnea Ignat a acompaniat pe scenă mari solişti precum Juan Diego Flórez, Jerome Lowenthal, John O'Conor, Stefan Milenkovich, Ning Feng, Remus Azoiței, Liviu Prunaru, Ramona Zaharia, Celine Byrne, Lina Tur Bonet, Renata Pokupic, Ilana Vered, Miguel Ángel Estrella, Viktor Derevianko, Alexandru Tomescu, Erzhan Kulibaev ș.a.
A studiat dirijatul de orchestră la Universitatea Națională de Muzică din București (România) unde a urmat și studii de compoziție. Ulterior și-a obținut diploma de master în dirijat de orchestră, la aceeași universitate, sub îndrumare renumitului dirijor român, Horia Andreescu.
În prezent, realizează studii de doctorat la aceeași universitate, sub îndrumarea Valentinei Sandu-Dediu, cu o lucrare ce se apleacă asupra relației muzical-dramatice dintre William Shakespeare, Arrigo Boito și Giuseppe Verdi.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.