Național Ultima oră
Anul 2023, declarat Anul ”Centenarului Constituției României Întregite”
Anul 2023, declarat Anul ”Centenarului Constituției României Întregite”
18/01/2023 ⋅ 0 comentarii

Plenul Curții Constituționale a decis, în ședința din 18 ianuarie, cu unanimitate de voturi declararea anului 2023 - Anul “Centenarului Constituției României Întregite”, a anunțat Laura-Iuliana Scântei printr-o postare pe pagina de socializare. 

Prin Decretul regal nr. 341 din 22 ianuarie 1922 a fost convocat Corpul electoral din toate provinciile istorice românești întregite prin Actul Unirii de la 1 decembrie 1918 pentru a alege viitorul Parlament ca prima Adunare Națională Constituantă care să înfăptuiască “Constituțiunea României Întregite”. În perioada noiembrie 1922 – martie 1923, Adunarea deputaților și Senatul, ca Adunări Constituante, au redactat și dezbătut în cadrul comisiilor proprii, proiectul de Constituție care a fost adoptat la 26 martie 1923 de Adunarea Deputaților, respectiv la data de 27 martie 1923 de Senat. La 28 martie 1923, prin Decretul regal nr. 1360, Regele Ferdinand I al României a promulgat Constituțiunea României Întregite ca așezământ constituțional necesar „pentru consolidarea și temeinica propășire a scumpei Noastre Românii.” Noua Constituție a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 282 din 29 martie 1923.

Adoptarea Constituției din 1923 este un moment unic în istoria constituțională a României după înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. După aproape patru ani de eforturi politico-diplomatice pentru recunoașterea internațională a Marii Uniri, Constituția din 1923 a desăvârșit și a consolidat la nivel constituțional, proiectul național al românilor de înfăptuire a statului național unitar român, fiind actul politico-juridic care a permis procesul complex de unificare legislativă și administrativă a tuturor provinciilor istorice unite la 1918.

Constituția din 1923 a consacrat pentru prima oară în istoria constituțională a României, “dreptul de a judeca constituționalitatea legilor și a declara inaplicabile pe acelea cari sunt contrarii Constituțiunii” (art. 103), conferind această atribuție de control constituțional Curții de Casație și Justiție, în secții unite.

În acest context aniversar, Curtea Constituțională va celebra Centenarul „Constituției României Întregite” prin organizarea, pe parcursul anului 2023, a mai multor evenimente, acțiuni, dezbateri, conferințe, manifestări științifice și expoziții tematice, împreună cu celelalte autorități ale statului, precum și cu societatea civilă și academică.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.