Național Social Diverse
România îmbătrânește
România îmbătrânește
16/01/2023 ⋅ 0 comentarii

România îmbătrânește, lucru confirmat de cele mai noi date, legate de natalitate. Potrivit Institutului Național de Statistică, 2022 ar putea să atingă un record negativ istoric, cu cei mai puţini bebeluşi veniţi pe lume în ultimii 130 de ani, potrivit stirileprotv.ro.

Româncele care rămân în ţară se axează pe carieră, iar cele care pleacă şi nasc în alte ţări nu au încredere că instituțiile statului nostru le vor asigura un viitor copiilor lor, spun sociologii.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, cele mai multe nașteri au fost înregistrare în 1967, când au venit pe lume peste 527.000 de copii. Din 1990 a fost înregistrată o scădere bruscă, iar în 2022 sunt șanse mari să avem un nou record negativ, dacă ținem cont de faptul că în primele 11 luni au fost înregistrate cu peste 10.000 de nașteri mai puține decât în aceeași perioadă din 2021, când oricum a fost un an cu natalitate scăzută.

Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al INS: „Un dezavantaj cert este că populația României scăzând, importanța noastră ca stat în Europa, implicit scade. Scăzând natalitatea scade populația, scade potențialul de forță de muncă și dacă adăugăm și migrația.”

Aşa se face ca natalitatea în rândul românilor plecaţi în vest este mult mai ridicată ca în ţară.

Dorina are 20 de ani și este însărcinată în 6 luni. În momentul în care a decis că vrea să fie mamă era în Germania. A ales să nască acolo pentru că are mai multe beneficii.

Dorina Giurgiu: „Toate consultațiile ginecologice de pe perioada sarcinii, nașterea, și șederea în spital după naștere sunt gratuite și plătite de casa de sănătate. Cunosc persoane care au copii aici și sistemul educațional este net superior față de cel din România, cursurile se susțin în alte feluri.”

Claudia locuiește în Spania. Are un băiețel de 11 luni și nu se gândește să se întoarcă în țară.

Claudia Mănescu, mămică din Spania: „Aici avem familia și aici ne-am stabilit. Sistemul medical este foarte bine organizat.”

În 2021 în patru țări din Europa în care există comunităţi de români s-au născut 45.000 de copii, potrivit Ministerului Afacerilor Externe, însă numărul acestora poate fi și mai mare, și asta pentru că au cetățenia altor state.

Adrian Dan, Sociolog la Facultatea de sociologie: „Româncele care preferă să nască în străinătate nu se gândesc neapărat la aceste beneficii care raportate la puterea de cumpărare din România s-ar putea să fie mai mare în România, dar acolo își oferă stabilitate pe termen lung societatea respectivă, îți oferă o altă perspectivă. Se gândesc că mai bine canalizează puținele reurse pe care le au pentru un singur copil mulți dintre ei cu gândul de al trimite în afara țării pentru școlarizare.”

Pe de altă parte, spun sociologii, tinerele din ziua de azi se gândesc înainte de nuntă şi copil, la o carieră și vor să îşi asigure stabilitate financiară.

Deocamdată, Ministerul Familiei a lansat un proiect prin care li se oferă câte 3.000 de euro cuplurilor care au probleme de fertilitate.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.