Național Din Arad Cultură Ultima oră
Un profesor de istorie reamintește arădenilor că Eminescu a locuit timp de o lună la Arad: Placă de marmură așezată lângă Crucea lui Desseanu
Un profesor de istorie reamintește arădenilor că Eminescu a locuit timp de o lună la Arad: Placă de marmură așezată lângă Crucea lui Desseanu
16/01/2023 ⋅ 0 comentarii

Duminică, 15 ianuarie, am sărbătorit Ziua Culturii Naționale și 173 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Domnul profesor de istorie Cristian Stoica a readus în memoria arădenilor faptul că Eminescu a locuit, în anul 1868, timp de o lună, la Arad, prin așezarea unei plăci de marmură lângă crucea lui Ioan Popovici Desseanu. 

,,Mihai Eminescu a locuit timp de o lună (august 1868) la Arad în casa lui Ioan Popovici Desseanu. Aici Eminescu l-a întâlnit pe Iosif Vulcan.”, stă scris pe placă. 


Turneul din Transilvania al trupei Pascaly 

Tânărul Mihai Eminescu, din primăvara anului 1868, va lucra ca  sufleur și traducător în trupa lui Mihail Pascaly unul dinte marii actori și ctitori ai teatrului românesc. În turneul din Transilvania au avut loc reprezentații în mai multe orașe, printre care s-a numărat și Aradul. Pascaly și-a orientat repertoriul aducând în fața publicului piesele unor mari autori ai literaturii universale ca Hugo, Dumas, Schiller, însă nu i-a neglijat nici pe autorii români. A fost primul care l-a interpretat pe Răzvan, personajul creat de Bogdan Petriceicu Hașdeu în drama ,,Răzvan și Vidra".

Pascaly îi solicită lui  Eminescu să traducă din limba germană un studiu de artă dramatică.

Eminescu la Arad

În  august 1868 trupa lui Pascaly a jucat mai multe piese pe scena teatrului vechi din Arad. În timpul șederii la Arad , Mihai Eminescu a locuit în casa avocatului Ioan Popovici Desseanu. 

Am aflat de la fosta proprietară a casei lui Desseanu, că avocatul a primit de la Pascaly o poză a acestuia, pe spatele acesteia fiind trecute cuvinte de mulțumire din partea lui Pascaly. Această fotografie se afla în posesia unui strănepot al avocatului.

În casa lui Desseanu, Eminescu îl întâlnește pentru prima dată pe Iosif Vulcan, cel care îi publicase în gazetele sale poeziile. Vulcan are meritul de a-i fi schimbat numele poetului național din Eminovici în Eminescu. 

O placă în calea uitării

Memoria marilor personaliți este cinstită mereu de iubitorii de cultură. Sunt publicate cărți, studii de specialitate, articole, sunt ridicate busturi  și dezvelite plăci comemorative. 

La mormintele unor mari oameni de cultură au fost amplasate plăci de marmură pentru ca aceștia să nu fie uitați. Astfel de exemple sunt la mormântul istoricului Nicolae Iorga unde foștii săi studenți au așezat o placă de marmură. Și la mormântul scriitorului Alexandru Macedonski a fost fixată o placă omagială.  

Mihai Eminescu a locuit la Arad în casa lui Ioan Popovici Desseanu, această vizită a fost omagiată prin două plăci comemorative așezate pe casa avocatului arădean. Ambele plăci au dispărut în timp. Una a fost amplasată prin anii 70 ai secolului trecut, ultima în 1997. Cea din urmă e dispărută de cel puțin un deceniu.

Am considerat că vizita lui Eminescu la Arad nu trebuie uitată de generația actuală a orașului și nici de cele care vor veni. Tocmai de aceea lângă crucea lui Desseanu am așezat o placă de marmură cu următorul text: ,,Mihai Eminescu a locuit timp de o lună (august 1868) la Arad în casa lui Ioan Popovici Desseanu. Aici Eminescu l-a întâlnit pe Iosif Vulcan.”

Sfințire, rugăciune, reculegere, poezie

Placa din marmură închinată memoriei lui Mihai Eminescu, Ioan Popovici Desseanu și Iosif Vulcan a fost sfințită de preotul Petru Ursulescu de la Parohia Micalaca Nouă Pasaj și preotul Tiberiu Brad de la parohia Țela. 

Eminescu va trăi veșnic prin măreața sa operă care îl așează în fruntea scriitorilor români.

Prof Stoica Cristian


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.