Național Cultură Religie Ultima oră
Generalul comandant aviator Ermil Gheorghiu, comemorat la 46 de ani de la trecerea la cele veșnice
Generalul comandant aviator Ermil Gheorghiu, comemorat la 46 de ani de la trecerea la cele veșnice
13/01/2023 ⋅ 0 comentarii

Generalul comandant aviator Ermil Gheorghiu a fost comemorat la 46 de ani de la trecerea la cele veșnice de Comandamentul Componentei Aeriene. Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoți sub protia Arhimandritului Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, în prezența mai multor cadre militare și elevi ai școlii de aviație.

„În prezența dedicată și tăcută a militarilor, în semn de respect pentru memoria ofițerului, slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, sub protia Arhimandritului Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale și înfrumusețată, prin răspunsuri liturgice oferite de Grupul Psaltic ”Anastasis”.

Odată cu depunerea unei coroane de flori, de către comandantul Comandamentului Componentei Aeriene, general de flotilă aeriană Valerică VRĂJESCU, activitatea s-a încheiat, lăsându-ne cu gândul la personalitatea celui comemorat.”, au scris reprezentanții Comadamentului Componentei Aeriene pe pagina de socializare.

Ermil Gheorghiu s-a născut la 13 februarie 1896 în Botoşani, din părinţi Fotie şi Ecaterina. S-a căsătorit la 22 octombrie 1931 cu Domnişoara Gabriela Hilaru din Bacău şi nu a avut copii.

Debutul carierei militare l-a găsit, la 1 octombrie 1913, ca elev al Şcolii de ofiţeri de artilerie, geniu şi marină din Bucureşti. 

După trecerea prin Primul Război Mondial, în care a fost rănit pe timpul unui zbor de fotografiere, în care a insistat să ducă misiunea până la capăt, deși avea ficatul perforat, și după atingerea unor grade și funcții specifice aviației militare,  la 22 iunie 1941 – ziua intrării României în cel de-al Doilea Război Mondial – generalul de escadră aeriană (pe atunci) Ermil Gheorghiu a redevenit comandantul Regiunii 2 Aeriene şi a deţinut această funcţie până la 1 august 1942. În tot acest timp a coordonat activitatea unităţilor de aviaţie şi artilerie antiaeriană din Moldova, care au purtat lupte cu aeronautica sovietică în Basarabia şi la Odessa.

La 1 august 1942 a fost numit comandantul aeronauticii române de pe frontul de la Stalingrad. După încheierea bătăliei, a continuat să comande aviaţia şi artileria antiaeriană aflate pe frontul de Răsărit până la 28 septembrie 1943. Cu această dată, a fost numit şef al Statului Major al Aerului, funcţie pe care a deţinut-o până la 23 august 1944. La 10 mai 1944 a fost avansat la gradul de general-comandant (echivalentul generalului-maior de astăzi).

Generalul comandant aviator Ermil Gheorghiu a decedat la 14 ianuarie 1977, la București.


Foto: Comandamentul Componentei Aeriene

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.