Filarmonica de Stat Transilvania a pregătit un program muzical de excepție pentru primul concert din acest an. Un program care își propune sa invite publicul la o reflecție asupra eternității, vineri, 13 ianuarie 2023, ora 19.00, la Colegiul Academic, Cluj-Napoca.
Un concert vocal-simfonic dirijat de Gabriel Bebeșelea, în cadrul căruia poate fi ascultat Concertul pentru vioară de Alban Berg, interpretat de Alexandra Tirsu, pe o vioară Stradivarius din 1699.
Seara începe cu cantata „O Ewigkeit, du Donnerwort”, de J. S. Bach, o capodoperă muzicală, ce inspiră la reflecție asupra eternității, interpretată de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, alături de soliștii Melinda Duffner, Tony Bardon și Ștefan-Ioan Muț.
Melinda Duffner, mezzosoprană, a colaborat cu numeroase filarmonici din țară, este membră a corului nostru, iar din repertoriul ei fac parte roluri din opere celebre, precum, „Liliacul”, „Traviata", „Das Rheingold", „Die Walküre" și multe altele. Din repertoriul vocal-simfonic amintim: cantata „Uns ist ein Kind geboren și „Magnificat” de J. S. Bach, Gloria de Vivaldi, Recviem de M. Haydn, „Missa in Angustiis” de J. Haydn, „Missa Încoronării", „Spatzen Messe" și Recviem de W. A. Mozart.
Ştefan Ioan Muţ, bas, în prezent masterand al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” și membru al Corului Filarmonicii clujene, este câștigător al „Premiului Special” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu”, Paris 2021.
Tenorul Tony Bardon, solist al Operei Maghiare Cluj-Napoca, și-a construit o carieră lirică solidă cu numeroase apariții pe scenele din România și Europa, evoluând în cadrul unor festivaluri de anvergură internațională, precum Festivalul Primăverii de la Budapesta 2010 și Festivalul Les Nuits d'Été de Corte 2011.
Programul continuă cu Concertul pentru vioară (în memoria unui înger), o lucrare renumită pentru complexitatea sa structurală şi emoțiile profunde pe care le transmite.
Seara se va încheia cu „Mathis der Maler”, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului Paul Hindemith.
Legătura istorică a orchestrei clujene cu această lucrare este dovedită prin includerea ei în repertoriul preferat al unora dintre foștii dirijori principali ai orchestrei, precum Erich Bergel și Cristian Mandeal.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.