S-a întors roata la granița de vest a României.Tot mai mulți unguri vin sa lucreze aici sau măcar să-și ia alimente și combustibil cu prețuri mai mici decât la ei, potrivit stirileprotv.ro.
Totul după ce forințul a atins minime istorice anul trecut.
Județele Arad și Bihor, în care s-au dezvoltat în ultimii ani numeroase parcuri industriale, îi determină pe unguri să vină să lucreze aici.
Csaba Bekesi, director AJOFM Bihor: "Există un flux dinspre Ungaria către România în care cetățeni, în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, optează pentru companiile angajatoare din județul Bihor. Pe partea de est a Ungariei, nivelul șomajului este mai ridicat decât în județul Bihor".
Maghairii câștigă mai bine în România decât în Ungaria
Dora locuiește la 10 kilometri de graniță și s-a angajat împreună cu soțul ei în Oradea, la o fabrică. Câștigă peste 1.000 de euro fiecare.
Dora Szekey, angajată din Ungaria: "Aici câștig mult mai bine și e mai aproape. Debrecen e la aproape 60 de kilometri, și e prea departe. Aici, dus-întors, faz zilnic 40 de kilometri. Că acolo unde stăm noi nu găsim deloc locuri de muncă".
Valeriu Trip, managerul unei fabrici de volane din Oradea: "Motivele ar fi: distanța, ajung foarte repede, al doilea ar fi salarizarea bună, condițiile foarte bune de lucru. Mi-au confirmat că o să mai aducă. Îi luăm cu dragă inimă, sunt foarte conștiincioși".
În zona de vest foarte mulți români vorbesc maghiara, așa că vecinii nu au o problemă de adaptare. În plus, unele firme le asigură transportul. Alții fac naveta cu autobuze ale operatorului de transport în comun.
Magnoliu Stan, consultant resurse umane: "Noi am progresat mai mult decât țările din jurul nostru. Ne fac mai atractivi și e posibil ca în perioada următoare să devină un trend, să devină de interes pentru ei".
Prof. Univ. Dr. Ioan Hosu, sociolog UBB Cluj-Napoca: "Dacă ne uităm la ultimele valori, vedem o încadrare relativ pozitivă referitor la mediul de afaceri, la situația statului de drept, la modul în care funcționează societatea în general".
Ungurii cumpără din România produse fabricate la ei în țară
În weekend vin foarte mulți unguri la cumparaturi, în special pentru alimente de bază.
Rozalia Stângaciu, vânzătoare: "Foarte des umblă, în fiecare zi avem. Zic că au o criză. Criză de zahar, nu primesc nici făină. Cumpără făină care este de la ei. O cumpără de la noi".
Inclusiv combustibilul este mai ieftin în România decât în Ungaria. Așa că alimentează de la Nădlac.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.