Național Social Religie Ultima oră
Un jandarm din Harghita, veteran în teatrele de operaţii, hirotonit preot în ziua de Bobotează
Un jandarm din Harghita, veteran în teatrele de operaţii, hirotonit preot în ziua de Bobotează
06/01/2023 ⋅ 0 comentarii

Un jadarm din Harghita, veteran în teatrele de operaţii, a fost hirotonit preot în ziua de Bobotează. 

Hirotonia locotenent-colonelului Viorel Apalaghiei a avut loc la Catedrala Episcopală ”Sfântul Ierarh Nicolae şi Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea-Ciuc, el fiind primul jandarm din județ devenit preot. 

Slujba de hirotonie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, împreună cu un sobor de preoţi.

„De Praznicul Botezului Domnului, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei a săvârşit hirotonirea întru preot a primului jandarm din judeţul Harghita într-o preoţie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în faţa a numeroşi credincioşi prezenţi în biserică. Preasfinţitul Părinte Andrei l-a felicitat pe noul preot hirotonit şi a adus mulţumiri bunului Dumnezeu pentru darul pe care Eparhia de Harghita l-a primit, de a mai avea încă un lucrător în via Domnului”, se arată în informarea transmisă de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, plutonierul adjutant şef Gheorghe Suciu.

Cum era firesc, la slujba de hirotonie au participat, pe lângă familia şi prietenii locotenent-colonelului Viorel Apalaghiei şi colegii săi jandarmi, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, colonel Iamandi Dan, precum şi profesorii săi de teologie.

Pe lângă pregătirea și formarea sa de jandarm, Viorel Apalaghiei a urmat și studii în teologie, iar în anii 2011 – 2014 a participat la misiuni internaţionale în teatrele de operaţii din Afganistan.

„A făcut parte din primul contingent de jandarmi detaşaţi în cadrul Misiunii N.A.T.O. Training Mission în anul 2011, participând mai apoi şi la Misiunea NTM-A şi ISAF/SOF din Afghanistan, în anul 2014. A participat şi la cursul EUPST II (Antrenamentul Serviciilor de Poliţie din Uniunea Europeană), ce s-a desfăşurat în localitatea Linares, Spania şi în cadrul celui mai amplu exerciţiu de stat major cu forţe în teren - Carpathians Blueshield. Ofiţerul este absolvent la Facultăţii de Teologie 'Sfântul Andrei Şaguna' Sibiu”, mai precizează sursa citată.

Acesta a fost recompensat de nenumărate ori de către comanda IJJ, fiind decorat şi de Jandarmeria Română cu Emblema de Merit ”În slujba Păcii”- clasa a II-a, dar având şi calitatea de veteran din teatrele de operaţii.

Viorel Apalaghiei va fi, în paralel, atât preot cât şi ofiţer de jandarmi.


Foto: IJJ Harghita


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.