Național Din Arad Ultima oră
(FOTO) Liturghie Arhierească și hirotonie întru preot și diacon la Catedrala Veche din Arad, a doua zi de Crăciun
(FOTO) Liturghie Arhierească și hirotonie întru preot și diacon la Catedrala Veche din Arad, a doua zi de Crăciun
26/12/2022 ⋅ 0 comentarii

Încă răsună peste pământ glasuri de colinde. Mesajele lor, de am sta cu sufletul a le asculta, lumina peste cetate s-ar așeza. Căci ele, colindele, vorbesc despre dragoste, bunătate, împăcare, credință, frățietate și așezare în cumințenie și rost. 

Colinde au răsunat astăzi și în Catedrala Veche din Arad, acolo unde Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească. Liturghie în timpul căreia, la momentele potrivite,  Preasfinția Sa a hirotonit doi tineri teologi în treapta preoției și a diaconiei. 

Deși aflată peste săptămână, Sărbătoarea Soborului Maicii Domnului a umplut Catedrala de credincioși. Referindu-ne adesea la cei care însuflețesc bisericile sau catedralele în care mergem pentru a vă aduce în case Cuvântul Evangheliei și imaginile Liturghiei, îi cuprindem în acest cuvânt: credincioși. Nu ne referim la statutul social al celor prezenți, nu la cât de bogați sau săraci sunt, la cât de frumos îmbrăcați sunt sau nu, nu la faptul că sunt medici, avocați, ingineri sau casieri în supermarket, ci îi menționăm prin ceea ce îi unește: credința în Dumnezeu! Sunt credincioși. 

Acestor credincioși, pornind de la Evanghelia zilei, care a descoperit un Irod temător pentru vremelnica sa funcție, Preasfinția Sa le-a vorbit despre capcanele în care pot cădea din dorința de a-și păstra locurile de muncă sau funcțiile cu orice preț. 

Cuvântul Ierarhului


„Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem în această a doua zi de  Praznic al Nașterii Fiului Său, în care o cinstim în mod deosebit pe Maica Domnului, prin care Mântuitorul Iisus Hristos a luat trup pământesc, dar și pe Sfântul Nicodim de la Tismana, mare Cuvios și trăitor isihast din ținuturile Olteniei. 

Pentru că Sfinții Părinți s-au gândit să o cinstească în chip deosebit pe Fecioara Maria, după ce am sărbătorit Nașterea Fiului ei, în această a doua zi de Crăciun, în calendarul Bisericii noastre este înscrisă sărbătoarea Soborului Maicii Domnului.

Evanghelia de astăzi, de la Matei, capitolul 2, versetele de la 13 la 23, ne relatează un eveniment special din viața Mântuitorului și a Maicii Sale: fuga în Egipt din cauza lui Irod, cel care se temea că Pruncul născut la Betleem îi va lua locul și care, văzând că a fost amăgit de magi, a poruncit ca toți pruncii care erau în Betleem și în toate hotarele lui, de doi ani și mai în jos, să fie uciși. Dumnezeu Îi poartă de grijă Fiului Său și tocmai de aceea un înger i se arată în vis lui Iosif cerându-i să meargă în Egipt. 

Tema Evangheliei de astăzi este una actuală și vorbește despre teama omului de a nu i se lua locul. Irod se temea ca Pruncul Iisus să nu îi ia tronul împărătesc. Indiferent de slujirea pe care o are, omul se teme ca locul lui să nu fie luat într-o zi de altcineva. Dacă ne uităm în cimitire, vedem o mulțime de cruci și morminte ale celor care au fost înaintea noastră și au ocupat posturile noastre. Nimeni nu este de neînlocuit, fie că e vorba de împărați, de conducători sau de oameni simpli aflați în diferite slujiri. 

Dumnezeu nu își dorea locul lui Irod, pentru că El a creat lumea și locul Lui este peste tot. El venise pentru a-i sluji pe oamenii pe care îi pusese stăpâni peste tot pământul. Noi suntem administratori ai darurilor lui Dumnezeu pe pământ și nu trebuie să ne temem pentru locurile noastre, pentru că fiecare om își are locul și misiunea lui în această lume. Dacă Dumnezeu ne-a așezat împărați peste creația Lui, de ce să ne temem? 

Teama aceasta nu face decât să ducă la multe răutăți, lupte, discuții și vrajmășii între oameni, afectând viețile celorlalți. Fiecare om este un dar de la Dumnezeu, iar dorința lui Dumnezeu este ca noi să trăim în dragoste și frățietate. Fiecare om are un loc sub soare. Venim în lume fără nimic și plecăm fără nimic și tocmai de aceea teama este o stare sufletească nepotrivită. Avem în timpul vieții multe responsabilități pe care ar trebui să le îndeplinim cu dragoste și râvnă, însă nu am fost chemați să stăpânim pământul pentru veșnicie. Avem pilde vii în viețile Sfinților, în viața Sfântului Nicodim de la Tismana astăzi prăznuit. 

Să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile primite, să căutăm să ne păstrăm locul în societate, dar nu cu orice preț. Să avem locul nostru în cumințenie, în dragoste, în comuniune și frățietate, pentru a ne bucura în liniște de viața și realizările noastre, de familie, de colegi, de prieteni fără a ne întoarce unul împotriva celuilalt. 

Sărbători binecuvântate, în timpul cărora să reflectăm la legătura noastră cu Dumnezeu, cu Maica Domnului, cu Sfinții, cu Biserica, dar și legăturile noastre interumane. La mulți ani, cu sănătate, spre slava lui Dumnezeu!”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, în cuvântul așezat la sufletele credincioșilor

26 decembrie 2022, a doua zi de Crăciun, Soborul Maicii Domnului, Liturghie Arhierească și hirotonie întru preot și diacon la Catedrala Veche din Cetatea Aradului. O zi de sărbătoare care ne cheamă să reflectăm în cele mai tainice unghere ale sufletului asupra trecătoarei vieți, să alungăm teama și să o înlocuim cu dragoste.

O zi în care din Catedrala Veche, prin punerea mâinilor Ierarhului, s-au mai dat cetății, Bisericii și lumii încă doi slujitori ai Sfântului Altar.

„Îi felicităm pe cei doi tineri care astăzi au primit Taina Hirotoniei în preot și diacon: pe Părintele Teodor Cristian Cosma, hirotonit pentru Parohia Sintea Mică, și pe Părintele Diacon Cosmin Ionuț Bordea, care după ce va fi hirotonit preot va merge în Parohia Poienari. Îi felicităm pe părinții care i-au născut și crescut în dreapta credință, pe părinții profesori, părinții duhovnici care i-au format pentru slujirea preoțească, și nădăjduim că vor lucra frumos și eficient în parohiile unde vor merge pentru a păstori și conduce credincioșii pe calea mântuirii. Credincioși care așteaptă preoți buni și destoinici, care nu doar să învețe Cuvântul Adevărului ci și să povățuiască pe fiecare în parte și pe toți laolaltă pe calea vieții în Hristos. Într-o lume în care se apleacă mai mult spre moarte este nevoie de zidire duhovnicească spre cultivarea vieții. Nu putem decât să nădăjduim că părinții aceștia, împreună cu toți preoții, vor face o lucrare misionară folositoare și dătătoare de har și viață veșnică. Vă mulțumim tuturor celor care v-ați rugat împreună cu noi ca Harul Duhului Sfânt să se coboare peste ei și să îi sfințească în treapta diaconiei și cea a preoției.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.